Indien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Forfølgelsen i Indien har nået alarmerende højder

En episode om dagen i gennemsnit - en voldsom udvikling

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Billede fra Dansk Europamissions arbejde for spedalske i Indien

Flere indiske grupper og kristne nyhedsbureauer har rapporteret over 30 hændelser pr. måned fra begyndelsen af året, og Tomson Thomas, koordinator for Persecution Relief India, siger ifølge World Watch Monitor, at situationen bliver værre i stater regeret af BJP, det hindunationalistiske regeringsparti for hele Indien.

Denne tendens står i kontrast til, hvad premierminister Narendra Modi fra BJP selv har sagt, nemlig, at hans regering vil “sikre retten til at beholde eller tilslutte sig en religion efter eget valg,” og at regeringen “ikke kan acceptere vold mod nogen som helst religion under noget som helst påskud.”

I perioden 17.-22. juli blev der rapporteret tre større angreb mod kristne. Det første fandt sted den 17. juli, da en større forsamling af hindufundamentalister angreb en studen ved havn Umesh Patel, hans far, Sudhama Patel og deres ven, Kiran Vishwakarma, i landsbyen Kamarud i Damtari distriktet i den BJP-kontrollerede delstat Chhattisgarh. De tre blev brutalt overfaldet på grund af deres bekendelse til den kristne tro og måtte på hospitalet. Angriberne plyndrede også familien Patels hus.

Umesh var seks måneder forinden blevet arresteret og fængslet for at have uddelt bibler. Det er ikke i sig selv ulovligt, men hvis retten finder det bevist, at man har uddelt bibler med henblik på at få ikke-kristne til at blive kristne, risikerer man fængsel på grund af delstatens antikonversionslove.

Den anden episode, den 22. juli, var langt alvorligere, idet en 14-årig kristen pige, Sangeeta Siri, ifølge World Watch Monitor blev voldtaget og myrdet. Hendes lig blev fundet i en skov nær landsbyen Jattarbeda i Kondagaon distriktet, ligeledes i delstaten Chhattisgarh. Motivet til drabet er sandsynligvis, at familien er kristen. Forældrene konverterede fra hinduismen for 18 år siden og har siden levet under pres fra lokale hinduledere til at vende tilbage til hinduismen.

Den tredje hændelse foregik i nabostaten Madhya Pradesh, der også regeres af BJP. Her blev en præst og et medlem af hans menighed bortført, tortureret og arresteret af politiet, og retten nægtede dem løsladelse mod kaution. Præstens navn er Rampal Kori (38 år), og menighedsmedlemmet hedder Nand Lal (49 år). De blev hevet ud fra et bedemøde om aftenen den 21. juli i et område af Rewa-distriktet. De var angiveligt blevet bundet til et træ af deres bortførere, der havde slået dem med kæppe, sparket dem og givet dem knytnæveslag, idet de havde beskyldt dem for at omvende hinduer til kristendommen. Politiet ankom næste morgen, men i stedet for at hjælpe dem, arresterede de dem og satte dem i fængsel, sigtet for at såre hinduistiske religiøse følelser og forbryde sig imod Madhya Pradesh’s antikonversionslov. Oprindelig blev de nægtet løsladelse mod kaution, men det opnåede de dog endelig den 27. juli.

Tomson Thomas mener, at ”statsapparatet bliver brugt til at forfølge de kristne.” – ”Først banker fundamentalisterne de kristne, og så bruger de politiet til at pine dem endnu mere. Det er på vej til at blive en daglig foreteelse,” fortæller Thomas. Den 31. juli blev endnu en præst overfaldet. Det skete under en søndagsgudstjeneste i Panipat, i den nordlige delstat Haryana nær Delhi. Haryana regeres også af BJP.

Dansk Europamissions projekter i Indien er foreløbig ikke blevet direkte påvirket af denne udvikling, men en af vore samarbejdskirker har oplevet voksende modstand, også hos myndighederne, fx i forbindelse med markeringen af et kirkejubilæum, hvor det var lige før, at kirken måtte aflyse et større arrangement på et lokalt stadion. Arrangementet blev dog gennemført, men myndighederne sagde, at kirken ikke skulle regne med at kunne lave noget lignende i fremtiden.

Støt Dansk Europamissions arbejde