Jordan, Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Hjælp flygtninge fra Syrien

Dansk Europamission sikrer flygtninge fra Syrien nødhjælp i nabolandet Jordan. Den primære målgruppe er børn og kvinder der er blevet sendt på flugt

Af Redaktionen

Del artikel

Anslået 100.000 mennesker har nu mistet livet i Syrien på grund af de voldsomme krigshandlinger der foregår lige nu. Og tusindvis af mennesker er også sendt på flugt til nabolandene til kummerlige forhold i flygtningelejre og andre steder, hvor de kan komme på afstand af de skud der igen og igen sender mennesker i døden. Det er forfærdeligt at tænke på at børnene tidligt i livet bliver konfronteret med vold og ødelæggelse. Og mødrene der frygter for at der skal ske deres børn noget ondt.

Kristne rækker ud til mennesker på flugt

På grund af disse forhold har vores kristne samarbejdspartner hjulpet tusindvis af flygtninge med basale nødhjælpsvarer i Jordan og på den måde været i stand til at vise Guds kærlighed til de flygtende. Ifølge vores samarbejdspartner fortsætter flygtningestrømmen ind over grænsen til Jordan. Det betyder, at der fortsat er tusindvis af ofre for borgerkrigen der har brug for vores hjælp. De har bedt om hjælp til følgende:

Nødhjælpen består af:

  • Tæpper
  • Varmeovne
  • Petroleum
  • Pakker med mad
  • Transportabelt gasblus + gasflaske
  • Medicin

Isam Ghattas der er leder af Manara Ministries, vores samarbejdspartner, fortalte os hvordan han stod ved grænsen til Jordan og så flygtningene krydse grænsen. Med tårer i øjnene beskrev han hvor ubærligt det var ikke at kunne gøre mere for disse mennesker. De uddelte tæpper den dag, men så mødre med deres børn gå barfodede med meget lidt tøj på kroppen.

Det er de barske realiteter som flygtningene fra Syrien befinder sig i. Omkring 3-4.000 kommer ind over grænsen hver dag, ifølge Manara Ministries. Det er en kæmpe udfordring for Jordan, og derfor er der brug for at mange hjælper ofrene. Tak for din hjælp i denne alvorlige situation.

Er oprøret mod Assads styre demokratisk?

Oprøret i Syrien står for mange i Vesten som et demokratisk oprør mod præsident Assads diktatur. Det er en alt for grov forenkling. Der er mere tale om at det sunni-muslimske flertal nu ønsker et opgør med det alawitiske mindretal, der har siddet fast på magten og i mange år har været en garant for en verdslig regeringsførelse.

At Bashar al-Assads styre og hans fars før det var diktatoriske, er der ingen tvivl om, men styret var i mange år en fordel for de kristne i landet – dvs. så længe de afholdt sig fra separatisme samt at evangelisere blandt muslimer. Der har været partier som ønskede at skabe en selvstændig arabisk-kristen stat eller et selvstyreområde.

Oprørere udgør større trussel for kristne end Assad

Oprøret og borgerkrigen betyder at sunni-muslimske grupperinger får stadig større magt, og at de kristnes situation er blevet langt mere usikker.

Håndhævelsen af lov og orden er gået i opløsning, og det har givet frit spillerum for terrorgrupper som al-Qaeda til at etablere sig. Mange kristne er blevet dræbt eller er forsvundet, lige som det har været tilfældet i Irak, og andre får trusler på livet.

Nogle af oprørsgrupperne synes med forsæt at rette deres våben mod ubevæbnede kristne, inkl. kvinder og børn. Jordan og Libanon er de foretrukne tilflugtssteder for kristne, men mange af de aramæisk-talende kristne der bor i Mesopotamien, kan kun flygte enten til Irak, hvad de fleste af dem frygter, eller til det sydlige Tyrkiet, hvor der også bor aramæisk-talende kristne. Et par klostre der har åbnet deres porte for disse kristne flygtninge og forsøger at hjælpe dem efter bedste evne på trods af at de er trængt af myndighederne.