Iran

Ikke-kategoriseret

Pastor arresteret i Teheran: Irans største protestantiske kirke lukket

Nær ven af pastoren: "Det var kun et spørgsmål om tid".

Af Redaktionen

Del artikel

Pastor Robert Asserian, en hjælpepræst ved Assemblies of God kirken i Teheran, blev arresteret den 21. maj. Pastoren tilbageholdes i Evin-fængslet, men det vides ikke hvordan han har det, eller hvad anklagerne mod ham lyder på. Efter anholdelsen er der blevet sat et skilt op på kirkens hoveddør hvor der står at kirken er “lukket pga. istandsættelse”. Eftersom der ikke er noget behov for istandsættelse af bygningen, tyder det på at kirken er blevet lukket af myndighederne.

Sådan lukker man en kirke i Iran – på skiltet står der: “Denne kirke er lukket på grund af vigtige reperationer. Gå venligst ikke ind”

Om morgenen den 21. maj ransagede agenter fra efterretningstjenesten pastor Asserians hjem og konfiskerede nogle af hans ejendele. På samme tid brasede en gruppe agenter ind i kirken med en arrestordre på pastor Asserian, som var udstedt af en anklager ved revolutionsdomstolen i Teheran. I det øjeblik pastoren ankom til kirken for at lede et månedligt bedemøde, blev han tilbageholdt.

Pastor Robert Asserian

Den tilbageholdte pastor er uddannet psykolog og teolog med armensk baggrund. Han har været en del af ledelsen af Assemblies of God kirken i Teheran i over 25 år og er kendt som en meget aktiv, klog og ydmyg leder. I 2003 var han en ud af en gruppe på 12 iranske pastorer fra Assemblies of God som blev arresteret og tilbageholdt under en ledelseskonference. Før de blev løsladt blev der lagt pres på lederne for at få dem til at stoppe med at evangelisere. Siden 2003 har overvågningen og undertrykkelsen af kirkerne taget til, og de fleste iranske kristne er begyndt at mødes i private hjem i stedet.

En nær ven af pastor Asserian som har tjent i kirken sammen med ham i mange år og som ønsker at være anonym, sagde: “Vi har vidst at dette var på vej i meget lang tid. Hændelsen var desværre 100 % til at forudse: kirken vidste at det kun var et spørgsmål om tid før der ville ske noget i den retning. Jeg vil gerne bede kirken i hele verden om at bede for pastor Asserian. Han er en meget afholdt pastor, ægtemand og far til to unge sønner. Bed også for hele kirken i denne svære tid. Jeg så gerne at det internationale samfund holdt de iranske myndigheder ansvarlige for denne hændelse, som kun er et enkelt eksempel på regimets systematiske og grove misbrug af friheden i Iran”.

I tiden op til hændelsen havde kirkens ledelse været under et enormt pres fra myndighederne som ville have dem til at lukke ned, og de pressede særligt hårdt på i 2013. Ledelsen var blevet informeret om at de ikke længere havde tilladelse til at holde gudstjenester på persiske sprog, selvom 95 % af menigheden kun taler persisk. I oktober 2009 blev kirken så tvunget til at stoppe deres persisk-sprogede fredagsgudstjenester i et forsøg fra myndighedernes side på at dæmme op for strømmen af folk med muslimsk baggrund der besøgte kirken. Indtil for nylig var kirken fortsat med sine andre aktiviteter og gudstjenester, trods øget pres og trusler.

Da der skal afholdes præsidentvalg inden for den næste måned, slår de iranske myndigheder ekstra hårdt ned på religiøse minoriteter og andre som de opfatter som en trussel.

Kilde: Dansk Europamissions samarbejdspartner Elam Ministries