Libyen

Fortalervirksomhed

48 kristne arresteret i Libyen

Anholdelserne skete efter klager fra nogle islamister der ikke brød sig om de kristne symboler som en gruppe gade- og markedshandlende havde på deres boder og skilte. De kristne blev straffet ved at få raget håret af. Myndighederne påstår at de er ulovlige immigranter og at sagen ikke har noget med religion at gøre.

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Islamister i Benghazi fortsætter deres jagt på kristne arbejdere i Libyen og anklager dem for proselytisme. Den seneste sag drejer sig om anholdelsen af 48 egyptiske koptiske ortodokse handelsfolk som i sidste uge blev arresteret i Benghazi. De blev tilbageholdt efter at nogle libyere havde klaget over de religiøse symboler på de handlendes boder og skilte på markedet i Benghazi. I en videooptagelse der med det samme blev konfiskeret af politiet, ser man de kristne låst inde i et lille rum, bevogtet af mænd med skæg der er karakteristisk for salafisterne. Ud fra billederne ser det ud til at de 48 kristne er i dårlig fysisk tilstand, og mange har blå mærker og skrammer. De havde alle fået barberet håret af. Det skriver nyhedsmediet Asia News.

Sagen har forårsaget stor opstandelse blandt folket i Benghazi som i oktober gik til modangreb på salafisternes militser der står anklaget for at have stået bag angrebet på USA’s ambassade hvor ambassadøren Christopher Stevens blev dræbt. Den 1. marts udsendte myndighederne en udtalelse hvori de forklarer at gadehandlerne blev arresteret på baggrund af overtrædelse af immigrationsloven og ikke af religiøse årsager. Dette er dog blot den sidste i rækken af sager om diskrimination af kristne i Libyen. I midten af februar blev fire udlændinge – en egypter, en sydafrikaner, en sydkoreaner og en svensker på amerikansk pas – arresteret på anklager om distribution af bibler og andre materialer.

Udbredelsen af islamistisk ekstremisme påvirker også de katolske ordner der i årtier har været til stede i Libyen hvor de har arbejdet med sygepleje og pleje af ældre. I januar sidste år tvang islamisterne søstre fra to ordner fra byerne Barce og Beida til at flygte fra landet, og i oktober måtte en tredje orden, denne gang fra byen Derna, rejse fra Libyen på grund af gentagne trusler fra islamistiske ekstremister, trods protester fra byens borgere.