Myndighederne i Iran har beordret lukning af en kirke i hovedstaden Teheran. Dette sker samtidig med at regeringen har igangsat en kampagne imod de få anerkendte kirker som tilbyder gudstjenester på farsi, fortæller en menneskerettighedsgruppe.
Ordren kom fra Irans revolutionsgardes efterretningstjeneste tirsdag d. 5. juni. Revolutionsgarden, også kendt som Sepah, er kendt for sin militære aggression.
“Det er nu desværre officielt at kirken i Janat-Abad har fået ordre om at lukke”, sagde Monsour Borji, en iransk kristen og fortaler for rettighedsinitiativet Article 18. “Medmindre der kommer en omstødelse af bestemmelsen, så vil der ikke blive holdt noget møde i kirken her på søndag d. 10.”
Læs mere om arbejdet for de forfulgte kristne i Iran her…
Article 18 er et initiativ med base i London startet af the United Council of Iranian Churches (Hamgaam), med det formål at forsvare og udbrede religiøs frihed i Iran. Hamgaam består af kristne iranske kirker i Europa.
Kirken i Teherans nordvestlige distrikt, Janat-Abad, hører til den kirkelige retning Assemblies of God (AOG). Oprindeligt havde den hjemme i Karaj omkring 20 km vest for Teheran, men myndighederne lukkede den ned for et par år siden, fortalte Borji til Compass.
Kirkeledere havde forhandlet med myndighederne om retten til at bruge nogle bygninger de havde købt, for at kunne betjene de assyriske kristne menighedsmedlemmer som boede i det vestlige Teheran. Men med tiden steg antallet af iranere fra farsi-talende muslimske familier som kom i kirken, hvilket tiltrak myndighedernes opmærksomhed.
Mere end 70 kristne samles hver søndag til gudstjenesten på farsi i Janat-Abad. “På grund af det stigende antal farsi-talende troende – primært med muslimsk baggrund – så myndighederne det som et problem, og kirken fik besked på at lukke,” sagde han.
Efter tyve års hårdt pres fra myndighederne om at fremskaffe en liste over medlemmerne af kirken, valgte lederne af AOG Central Church of Tehran i sidste måned at bede medlemmerne af kirken om frivilligt at oplyse deres navne og ID-numre. Kilder oplyser at tanken bag dette er at mindske deltagelsen af konvertitter fra islam til kristendommen, samt at forbedre muligheden for at overvåge kirkens medlemmer. Næsten alle medlemmerne ved kirkens to søndagsgudstjenester er fra muslimske familier. Begge gudstjenester holdes på farsi.
Borji fortalte at der var nogle af medlemmerne der havde givet informationerne måneden før, og myndighederne havde allerede brugt dem til at lægge pres på de kristne, hvilket skræmte dem der ikke havde givet oplysningerne endnu.
“Nogle er blevet registreret, men ikke alle. Især fordi nogle medlemmer har oplevet problemer på deres arbejdspladser og universitetet efter at de havde oplyst deres informationer”, sagde Borji.
En universitetsstuderende var blevet udelukket fra at tage en afsluttende eksamen, og et andet medlem var blevet fyret fra sit arbejde.
Da medlemmerne fra kirken hørte om det, mente nogle at de stod over for et moralsk dilemma om hvorvidt det ville være en fornægtelse af Kristus, hvis de undlod at afsløre deres tro ved at lade sig registrere.
I februar blev den protestantiske kirke Emmanuel og den evangeliske kirke St. Peter beordret til at lukke deres fredagsgudstjenester. Disse to kirker var de sidste to godkendte kirker, der tilbød gudstjenester på farsi om fredagen i Teheran. Deres søndagsgudstjenester fortsætter dog. Disse to, samt AOG Central Church of Tehran, vil være de eneste tre kirker med gudstjenester på farsi, hvis kirken i Janat-Abad bliver lukket.
“Hvis denne aggressive kampagne imod evangelisk kristendom ikke stopper, så er det kun et spørgsmål om tid før alle farsi-sprogede kirker bliver tvunget til at lukke,” sagde Borji.
I sidste måned blev Merhdad Sajadi, en af de ældste fra Immanuel Church i Teheran og hans kone, Forough Dashtiani, arresteret, ifølge Mohabat News. Mohabat og andre nyhedsbureauer har i de seneste måneder rapporteret om en hård kurs mod de kristne. Middle Eastern Concern har bl.a. fortalt om at “Regeringens skræmmekampagne mod kristne og kirker fortsætter”, og bemærker at myndighederne både går efter huskirker såvel som “det lille antal af officielt anerkendte protestantiske kirker der står tilbage”.
Læs mere om arbejdet for de forfulgte kristne i Iran her…
Da det er en islamisk republik, ser Iran de kristne, og især kristne konvertitter, som fjender af staten og som Vestens lejesoldater, som er ude på at underminere regeringen. Myndighederne associerer kristendom med visse etniske minoriteter i Iran – armenere og assyrere – og tåler ikke tanken om en farsi-sproget kirke. Konvertitter fra islam er tvunget til at mødes i hemmelighed i deres hjem og har dannet en undergrundskirke bestående af huskirker. Der findes ingen tal for hvor mange iranere der har forladt islam og gået over til kristendommen.
På vegne af Hamgaam, bad Borji det internationale samfund om at tale de forfulgtes sag i Iran. “Vi beder om støtte og solidaritet fra alle iranere såvel som det internationale samfund til at sætte en stopper for disse undertrykkende metoder, som har til formål at kvæle kirken”, sagde Borji.
Over 20 troende sidder i øjeblikket i fængsel i Iran på grund af deres kristne tro, oplyser Middle Eastern Concern. Fem af disse er i Teheran, fem i Shiraz, tre i Kermanshah og mindst to i Ishafan. Fem andre blev løsladt i Ishafan i starten af maj, heriblandt Hekmat Salimi, en leder fra St Luke’s Anglican Church.
Noorallah Qabitizade fra Ahwaz og Farshid Fathi, som sidder i Evin-fængslet i Teheran, har været fængslet siden december 2010.
Yousef Nadarkhani fra Church of Iran har været fængslet siden oktober 2009 og har stadig en dødsdom hængende over hovedet. Behnam Irani fra samme kirke har siddet fængslet i Karaj siden maj 2011 og har problemer med helbredet.
Kilde: Compass Direct News