Knap 18 måneder efter at han blev arresteret i august 2010 i Turkmenistan blev pastor Ilmurad Nurliev løsladt fra en arbejdslejr som del af en gruppe på 230 fanger, der fik amnesti den 18. februar. ” “Han og de andre fanger blev transporteret med et specielt politi-tog til Mary, og vi skyndte os til stationen for at modtage ham”, fortæller hans kone Maya til Forum 18 News Service. “Hans løsladelse var så uventet, at vi glemte at købe blomster. Jeg har slet ikke ord for, hvor glade vi er.” I oktober 2010 blev han idømt fire års fængsel for svindel.
Tak til alle der har støttet mig
Medlemmerne af hans menighed fastholdt, at anklagerne var fabrikerede for at straffe ham for at lede en ikke-registreret kirke. Pastor Nurliev fik først nyheden om, at han skulle løslades aftenen før. “Jeg vil gerne takke jer, og alle andre, som har støttet mig og hjulpet med min løsladelse”, sagde han til Forum 18. Han vil stadig være underlagt restriktioner, og skal hver uge møde op hos politiet.
Den syvende amnesti – endelig lykkedes det
Pastor Nurliev blev løsladt fra arbejdslejren nær Seydi sammen med de andre benådede fanger kl. 14 d. 18. februar. Hans løsladelse var del af en generel amnesti beordret af præsidenten i anledning af Flag Day d. 19. februar. “Dette var syvende gang, der blev givet amnesti – og endelig lykkedes det. Vi læste på internettet, at hans navn var på listen over dem, der var blevet benådet”, fortalte Maya Nurliev Forum 18. Toget med de løsladte fanger ankom kl. 8.00 til stationen i Mary, og Maya og andre dele af familien var mødt op for at blive genforenet med pastor Ilmurad. “Medlemmer fra kirken har været hjemme hos os for at fejre min løsladelse”, fortæller pastor Nurliev d. 20. februar. “Jeg vil gerne takke alle, der har støttet mig og hjulpet med min løsladelse”.
Den 46-årige Nurliev, som er gift og har en datter og to børnebørn, er pastor. Han fik forbud mod at forlade landet i 2007, da hans kirke ikke opnåede tilladelse til at blive registreret af staten. I en politirazzia mod hans hjem i februar 2009 blev cirka 225 kristne DVD’er og bånd konfiskeret. De blev aldrig leveret tilbage.
Nurliev blev arresteret i august 2010 og blev dømt ved byretten i Mary d. 21. oktober 2010 for anklager om svindel. Han fik en straf på fire års ophold i arbejdslejr med “tvangsmedicinering”. Hans menighed fastholder, at anklagerne blev fabrikeret for at straffe ham for hans religiøse aktiviteter. I december 2010 blev han overført til arbejdslejren i Seydi.
Ingen bibel
Pastor Nurliev fortæller til Forum 18, at han forholdene i arbejdslejren “ikke var så slemme”. Han sagde, at bortset fra de første ti dage i isolationscelle efter hans ankomst til lejren, blev han ikke straffet med yderligere ophold i isolationscellen.
Nurliev lider af diabetes, men han sagde, at han fik lov til at få både tabletter og indsprøjtninger under sit ophold i lejren. “De viderebragte den medicin, som min kone kom med, til mig.”
Dog fik han i de 18 måneder, han var i lejren, ikke fik lov til at have en bibel hos sig. “Da jeg så, at de muslimske imamer i Seydi fik lov til at have eksemplarer af Koranen, gik jeg op til lederen af arbejdslejren”, fortæller Nurliev til Forum 18. “Men han sagde, at jeg ikke måtte få en bibel. Han gav ikke nogen forklaring.”
Han takkede dem, der har skrevet til ham under hans ophold i lejren. “De viste mig, at jeg ikke var blevet glemt.”
Restriktioner
Pastor Nurliev fik sine identifikationspapirer tilbage ved løsladelsen. Men han skal stadig rapportere til politiet hver lørdag aften. Han ved ikke, om der vil komme andre restriktioner derudover. Hans eksamensbevis fra et teologisk kursus, som han tog i Ukraine og papirerne fra hans ordination som præst, hvilket også fandt sted i Ukraine, blev konfiskeret i august 2010, da han blev arresteret. Han har ikke fået dem tilbage. Embedsmænd fortalte ham efter hans løsladelse, at hvis han vil have papirerne tilbage, må han ansøge om det ved retten i Mary. Det er stadig uklart, hvorvidt pastor Nurliev endnu er på listen over dem, der ikke må forlade landet, som han har været det siden 2007. “Det må jeg tage til Ashgabad og spørge myndighederne om. Det har jeg planer om at gøre.”
Registreringssystem designet til at sikre tæt statslig kontrol
Pastor Nurlievs kirke er en af de mange religiøse samfund fra en lang række trosretninger, som er blevet nægtet registrering. Myndighederne fastholder – i strid mod landets internationale menneskerettighedsforpligtelser – at kun statsligt registrerede religiøse samfund har lov til at eksistere.
“Vi ansøgte første gang om at blive registreret i februar 2007, og efter at vi havde fået besked på at ændre i vores ansøgning, søgte vi igen i januar 2010”, fortæller pastor Nurliev. “Men dokumenterne ligger stadig der i Ashgabad, og vi har ikke fået noget svar.”
Kilde: Forum 18 News Service, som Dansk er medstifter af og involveret i ledelsen af