Turkmenistan

Fortalervirksomhed

Var arrestationen af pastor Ilmurad politisk motiveret?

Ifølge kristne fra Turkmenistan kan arrestationen være et alibi, da myndighederne angiveligt ville aflede opmærksomhed fra arrestationen af en mufti, og myndighederne i den forbindelse ikke ville opfattes som diskriminerende over for muslimer.

Af Samuel

Del artikel

På forfulgtekristne.dk har man løbende kunnet læse om pastor Ilmurad Nurliev, der på baggrund af falske, fabrikerede anklager er blevet idømt fire års fængsel. Han blev dømt for “at have påført borgeren betydelige tab”. Hvad myndighederne således kaldte svindel, er dog det, kirken modsat opfatter som tiende, dvs. frivillig indbetaling af ti procent af den personlige indkomst til menigheden, hvilket er et bibelsk princip, som kristne på tværs af kirkesamfund praktiserer. Flere vidneudsagn mod pastor Ilmurad Nurliev viste sig desuden at være fabrikerede. Eksempelvis sad et vidne i fængsel på det tidspunkt, hun påstod, hun havde betalt penge til kirken, og havde derfor ikke mulighed for at betale pengene.

Bruges arrestation som alibi?

Adskillige kristne i landet fortæller til nyhedstjenesten Forum 18, som Dansk Europamission er medstifter af, at pastor Nurliev blev arresteret og fængslet for at aflede opmærksomhed fra arrestationen af muftien for Mary-regionen, så myndighederne ikke kunne beskyldes for at diskriminere muslimer. Muftien blev angiveligt arresteret omtrent samtidig med pastor Nurliev, sigtet for at være delagtig i – eller for ikke at have forhindret – sexmisbrug af drenge på en lokal madras-skole (islamisk skole). På grund af denne misbrugsskandale er flere embedsmænd i justitsministeriet, der behandler godkendelser af religiøse organisationer, angiveligt blevet forflyttet fra deres stillinger.

Arbejder som frisør i arbejdslejren

Samtidig med disse overvejelser om myndighedernes motivation for arrestation og fængsling af pastor Ilmurad er der dog også godt nyt. Pastor Ilmurad er nemlig indtil videre blevet sparet for det hårde arbejde i arbejdslejren Seydis murstensfabrik og arbejder i stedet som frisør, hvilket er hans profession, for både indsatte og ansatte i arbejdslejren.

Derudover er han ifølge Forum 18 endnu ikke blevet påtvunget medicinsk behandling, som var en del af dommen. Før pastor Nurliev blev frelst i 1999, var han stofmisbruger, men da han kom til tro på Jesus, opgav han på blot én dag stofferne. Ligeledes har han sidenhen været bloddonor, da han er i en sjælden blodgruppe, og et certifikat bekræfter, at han siden 2008 har doneret blod til gravide kvinder på et distriktshospital. Hvordan kan en person, der er godkendt som bloddonor til gravide, idømmes behandling for stofmisbrug? Den idømte medicinske behandling stiller på denne baggrund kun yderligere spørgsmålstegn ved hele retssagen mod pastor Nurliev.

En mindre positiv nyhed er imidlertid, at pastor Ilmurad angiveligt ikke får den regelmæssige behandling for sukkersyge, som han fik, inden han blev fængslet. Arbejdslejren vil kun tillade ham behandling, hvis han kan fremvise et certifikat fra hospitalet i byen Mary, hvor han fik behandling før fængslingen. Hospitalet i Mary vil dog kun udstede et sådant certifikat, hvis han møder personligt op. Fængselsadministrationen har nægtet ham adgang til arbejdslejrens medicinske afsnit.

Menighedsmedlemmer trues af politiet

Da myndighederne indtil videre har afvist at registrere den menighed, pastor Ilmurad leder, er dens aktivitet ulovlig. Det forlyder, at myndigheder udspørger medlemmerne, om hans hustru Maya samler dem til møder. I den forbindelse har politiet advaret medlemmerne: “…. Hvis vi finder ud af, at kirken mødes, gør vi det samme mod jer, som vi gjorde mod Ilmurad.”

Maya holder om hans bibel

Den fængslede pastor Ilmurad Nurliev, hans familie og menigheden har brug for forbøn. Maya, der på billedet holder om hans bibel, fortæller, at han ikke må have sin egen bibel med i fængslet. Hun fortæller, at han værdsatte sin bibel derhjemme som noget dyrebart, og hun holder om den i hans fravær.