Usbekistan

Fortalervirksomhed

Shestakov løsladt

Usbekisk kristen præst kan nu igen være sammen med sin familie, som han har været adskilt fra i omkring fire år. Dog skal han nærmest leve i husarrest

Af Samuel

Del artikel

Den 21. januar 2011 blev Dmitri Shestakov løsladt fra fængslet. Han blev den 9. marts 2007 idømt fire år i en åben arbejdslejr for sine kristne aktiviteter. Dommeren begrundede frihedsberøvelsen med, at “muligheden for genopdragelse ikke forelå, hvis ikke personen blev isoleret fra samfundet.” Senere blev dommen ændret til arbejdslejr. Siden 2003 havde Shestakov været pastor for en helt og fuldt godkendt afdeling af Full Gospel-kirken i Andijan.

Shestakovs datter Vera skrev om sin far, da han skulle fejre sin 40-års-fødselsdag i fængslet: “Far er god, elsker sjov og er gavmild. Jeg savner ham meget. Mor græder tit og er bekymret for ham.” Hustruen Marina og deres tre døtre kan nu glæde sig over, at han er hjemme igen.

På trods af løsladelsen er Dmitry Shestakov dog fortsat ikke rigtigt fri, idet han er sat under “administrativ overvågning,” ifølge nyhedstjenesten Forum 18.

Han skal i et år bl.a. personligt møde op på politistationen næsten hver uge, han må ikke opholde sig uden for hjemmet mellem kl. 21.00 og kl. 6.00, han må ikke forlade sin hjemby uden politiets tilladelse, og han må ikke besøge offentlige steder såsom restauranter o.l. Perioden, i hvilken han er under administrativ overvågning, kan forlænges, og straffen for at forbryde sig mod overvågningsbestemmelserne er op til fire års fængsel. Myndighederne har nægtet at forklare grunden til disse restriktioner over for Forum 18.