Iran

Fortalervirksomhed

Syv kristne i Iran løsladt mod kaution, 26 tilbageholdes stadig

Fire kvinder blev om aftenen den 29. januar løsladt fra Evin-fængslet i Teheran, og tre dage forinden var én kvinde og to mænd blevet løsladt fra fængslet i Isfahan.

Af Redaktionen

Del artikel

De havde tilbragt over en måned i fængsel, de fleste i isolation, kun fordi de er kristne. De var alle blevet arresteret den 26. december 2010 samtidig med 31 andre.

Næringsbrev stillet som kaution

Sara Akhavans familie måtte give afkald på deres næringsbrev, hvilket betyder, at hvis myndighederne vurderer, at de har overtrådt betingelserne for løsladelsen, mister de deres eksistensgrundlag. Næringsbrevet var ikke tilstrækkeligt til også at udvirke løsladelse af Saras søster, Leila, som stadig er i Evin-fængslet. Ladan Nouri, Nasrin Hosseini-nia, Anahita (hvis mand, Javad Zare stadig er i fængsel) er navnene på de andre kvinder, som blev løsladt mod kaution. I Isfahan blev Fari Nadipoor, Basir Amini og Yasaman Yar-Ahmadi løsladt mod kaution. Det skriver Dansk Europamissions samarbejdspartner Elam.

Krav om en million kroner i kaution

Det rapporteres, at familierne til tre af de kristne, som i januar blev arresteret i Mashhad, har fået at vide, at de skal stille, hvad der svarer til næsten én million danske kroner, i kaution for at opnå midlertidig løsladelse. Oplevelserne i fængslet og under forhørene kan være meget traumatiske, og nogle kristne, som udholder disse prøvelser, beslutter at søge asyl i et andet land. Familierne mister derved ikke alene deres kære til eksilet, men lider også under de økonomiske konsekvenser af, at staten sluger de penge, der blev stillet i kaution.

Traumatiserede børn ved ikke, hvor far er

I 34 dage har de to mindreårige børn af Rasool og Maryam Abdolahi været uden deres forældre, da de begge pludselig blev arresteret uden forudgående varsel i den tidlige morgen den 26. december 2010. Medens deres mor har været i stand til at foretage nogle få telefonopringninger, er deres prøvelser ikke overstået, da begge forældre stadig er i fængsel, og der ingen som helst livstegn er kommet fra deres far. Alle de andre fængslede fik tilladelse til at foretage nogle få opringninger til deres familiemedlemmer, undtagen Rasool Abdolahi. Kirkelige ledere er yderst bekymrede og beder om intens forbøn for ham.

26 kristne stadig i fængsel

Mindst 26 kristne er således stadig i fængsel, inklusive Yousef Nadarkhani, som er blevet dømt til døden for frafald fra islam. Vahik og Sonia Abrahamian samt Arash og Arezoo Kermanjani har været i fængsel i Hamadan nu i næsten fire måneder. Der har været stor bekymring over Sonias helbred, der er forværret pga. forholdene i fængslet. Der er ligeledes bekymring for Mojtaba Keshavarz og Shahin Rostami, der har været tilbageholdt i Arak i over tre måneder, især fordi Shahin er diabetiker.