Turkmenistan

Fortalervirksomhed

Pastor Ilmurad Nurliev kommer for retten den 21. oktober

Pastor Ilmurad Nurliev, som Dansk Europamissions appelvenner har fået brev om, skal for retten i byen Mary i Turkmenistan om morgenen den 21. oktober, efter næsten to måneders varetægtsfængsling efter at han blev arresteret. Kriminalsagen imod ham bygger på anklager om storstilet bondefangeri, hvilket straffes med op til fem år i fængsel.

Af Redaktionen

Del artikel

Hans kone, Maya Nurlieva, og medlemmerne af hans kirke benægter på det kraftigste anklagerne. De benægter endvidere, at de fem personer, der er kommet med beskyldningerne, er medlemmer af kirken, som anklageskriftet ellers hævder. Tre af dem har kun få gange været i kirken, og de to andre er kirken ubekendte.

Andre anklager, som benægtes, er, at pastor Nurliev er behandlingskrævende stofmisbruger. Ifølge hans kone har han ikke rørt stoffer siden han blev kristen i 1999. Han lider derimod af sukkersyge, og hans kone er meget bekymret over hans helbredstilstand, især da hun er blevet nægtet at besøge ham. Konen og menigheden forkaster også anklagemyndighedens påstand om, at pastor Nurliev er arbejdsløs og lever af de penge, andre tjener. Indtil sin arrestation arbejdede han nemlig som barber. “Op til 20 af menighedens medlemmer vil forsøge at overvære retssagen – alle er parat til at tale for at forsvare min mand,” sagde Maya Nurlieva til Forum 18. Hun har bedt OSCE’s center i hovedstaden Ashgabat om at sende uafhængige observatører til retssagen.

Menigheden er ophørt med at afholde gudstjenester efter arrestationen. I øvrigt er menigheden flere gange blevet nægtet registrering, og præsten er af det hemmelige politi sat på en liste over personer, der har udrejseforbud.

Kilde: Forum 18 News Service / Dansk Europamission