Fortalervirksomhed

Kristen uighur fortsat i fængsel for sin tro

Fik sit første familiebesøg siden fængslingen for to år siden

Af Redaktionen

Del artikel

Adskilt af en glasvæg stirrede Gülnurs og Alimjans to sønner på deres far for første gang i over to år. Den 20. april tillod fængselsmyndighederne i Kashgar i den nordvestlige kinesiske provins Xinjiang, at den uighuriske kristne fange Alim fik besøg af sin hustru, sine børn samt sin mor og søster. Besøget var kort, kun 15 minutter, men det var den første personlige kontakt, som familien havde haft med Alim, siden han først blev frihedsberøvet i januar 2008.

Alims mor var meget følelsesladet. Hun opmuntrede sin søn til at være stærk, og Alim trøstede også hende. Hans ånd lod til at være stærk, og han opmuntrede sin hustru og sine børn med ordene: “Vær stærke og ved godt mod! Jeg ved, at dette er Guds træning for mig.”

Alims tiårige søn beder for sin far

Alims tiårige søn gav udtryk for blandede følelser under besøget. Han var taknemmelig for at se sin far efter to år og tre måneders adskillelse, men han var meget skuffet over, at hans far stadig sad fast “på det sted,” ude af stand til at vende hjem med dem. Gülnur har set sin søn bede for Alim hver aften, at Gud måtte fri ham ud af fængslet og bringe ham hjem. Trods smerten er hun fortsat taknemmelig for sin søns stærke tro.

Alims forsvarsadvokater, dr. Li Baiguang og Liu Peifu, blev af myndighederne forbudt at mødes med ham kun få dage før familiebesøget, selv efter at de havde fået tilladelse fra Xinjiangs Fængselsstyrelse. Gülnur kontaktede advokaterne, straks efter at hun havde hørt, at de ville få tilladelse til et besøg, men efter næsten en uges arbejde i Xinjiang var advokaterne allerede i lufthavnen på vej til Beijing.

Værste tilfælde af forfølgelse

Dr. Li Baiguang ser Alims sag som et af de værste tilfælde af religiøs forfølgelse i de sidste 20 år. I skuffelse over, at Xinjiangs Højesteret havde afvist Alims appelsag, der blev rejst i januar, planlægger forsvaret nu at appellere til Beijings Højesteret.

Alimjan Yimit, eller Alimujiang Yimiti, som hans navn lyder på kinesisk, blev tilbageholdt den 12. januar 2008 anklaget for to forhold: 1) Opmuntring til separatisme (uighurer er en tyrkisk, overvejende muslimsk folkegruppe, hvor der er en stærk selvstændighedsbevægelse); 2) Ulovlig viderebringelse af statshemmeligheder til udenlandske organisationer. Den første anklage blev senere droppet, men den anden blev fastholdt under retssagen den 28. juli 2009. Dommen faldt ved et hemmeligt retsmøde den 6. august 2009 og lød på 15 års fængsel. Dommen er af uafhængige menneskerettighedsobservatører blevet betegnet som grundløs, idet der ikke er fremlagt et eneste bevis. De konkluderer, at Alim udelukkende er blevet fængslet, fordi han er kristen fra en muslimsk befolkningsgruppe, og fordi han gerne fortæller andre uighurer om Jesus. Det er ikke tilladt at forkynde kristendom blandt muslimske og tibetanbuddhistiske folkegrupper ifølge retningslinjer udstedt af et lokalt regeringsorgan, der dog ikke har status af lov.

Dansk Europamissions partnerorganisation, ChinaAid, takker de mange, som verden over har bedt for Alimjan, Gülnur og familien. Efterhånden som Alims sag skrider frem, forpligter ChinaAid sig på at søge retfærdighed for ham.

Vær med i kampagnen for at få Alim befriet

Der er startet en kampagne ved navn Free Alim! (Befri Alim!) for at få Alim løsladt.

Skriv et opmuntrende brev til Alim i fængslet:

Mr. Alimujiang Yimiti
c/o Dansk Europamission, Drejervej 15, 2400 København NV

Nævn ikke Dansk Europamission i brevet og kritisér ikke de kinesiske myndigheder.