Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Interview med ledere i Nordkoreas undergrundskirke

Gennem hemmelige kanaler har det været muligt at spørge ind til sundhedssituationen i landet og hvad vort medicin-projektet betyder for kirken.

Interview med ledere i Nordkoreas undergrundskirke

Svarene bringes, som vi har modtaget dem, dog er der af sikkerhedshensyn udeladt enkelte detaljer.  

Hvordan er sundhedssituationen i landet?  

Ledere i undergrundskirken svarer: Nordkoreas nationale sundhedssystem er i princippet universelt og gratis for alle, men virkeligheden er en anden. Man kan sige, at samfundet i Nordkorea langsomt er blevet darwinistisk – det er de stærkeste, der overlever. Hver indbyggers vigtigste opgave er ganske enkelt at overleve.  

Hvordan er sundhedssituationen specifikt for de kristne? 

Den kristne kirke står over for de samme akutte mangler og et voldsomt socialt pres. Det er simpelthen ikke muligt for det nordkoreanske folk at få den nødvendige lægehjælp – primært på grund af den kroniske mangel på stort set alle former for medicin og medicinsk udstyr. ’Det nationale sundhedssystem’ er i bund og grund en misvisende betegnelse – det er ganske enkelt ikke i stand til at give folk den nødvendige medicin eller behandling, ej heller adgang til diagnostisk udstyr eller andre fornødenheder – for slet ikke at nævne det nødvendige antal sundhedspersonale til at betjene befolkningen.  

Billedet til højre: Det er medicin som denne, der i dyb hemmelighed indføres i Nordkorea

Vi er tvunget til at søge midlertidig behandling i lokale ”landsbyklinikker”, men der er stor mangel på medicin og udstyr. For de ældre og andre sårbare grupper i samfundet, f.eks. forældreløse børn og folk med meget alvorlige sygdomme, er der ingen mulighed for at få lægehjælp inden for det nordkoreanske system, som det ser ud lige nu.  

Vores undergrundskirke gør sit bedste for med omhu og styrket af Kristi kærlighed at tage sig af de syge, de ældre og børn, der har mistet deres forældre – leder i undergrundskirken

Vores undergrundskirke gør sit bedste for med omhu og styrket af Kristi kærlighed at tage sig af de syge, de ældre og børn, der har mistet deres forældre. Der er i sandhed mange udfordringer, forhindringer og problemer på vores vej, men vi ser hen til Jesus Kristus, som er vejen, sandheden og livet, for at finde styrke og opmuntring.   

Den støtte og forbøn, vi får fra troende i andre lande (bl.a. Danmark, red), hjælper os til ved troens hjælp at finde måder, hvorpå vi kan overvinde de alvorlige kriser og farer, de troende stilles overfor her. Det nordkoreanske samfund rammes ofte af naturkatastrofer såsom oversvømmelser, tyfoner osv., der ødelægger høsten. Det var særligt alvorligt i 2016. 

Den støtte og forbøn, vi får fra troende i andre lande, hjælper os til at overvinde de alvorlige kriser og farer, de troende stilles overfor her – leder i undergrundskirken 

Hvilke sygdomme kan behandles med medicinen? 

  1. Medicin, der hjælper mod vandbårne sygdomme, der skyldes forurenet vand. De mest almindeligt forekommende er blandt disse diarré og forskellige febersygdomme.
  2. Sygdomme, der kan behandles med antibiotika.
  3. Medicin mod åndedrætsproblemer, herunder forkølelse.
  4. Kinesisk urtemedicin, der er særligt effektiv mod kredsløbsproblemer, især blandt ældre, forhøjet blodtryk, stress, hovedpine og andre smerter, herunder ledsmerter.
  5. Medicin mod bakteriel infektion.
  6. Behandling for gigt, leddegigt og betændelse, især til ældre.
  7. Multivitaminer og kosttilskud, især til unge.

Kirken giver også omsorg for deres medborgere 

Udover at kristne får gavn af medicinen, deler kirken også på forsvarlig vis medicin og kosttilskud med ikke-troende. Eksempelvis kan et kristent familiemedlem dele noget medicin med et andet familiemedlem, der er syg, men endnu ikke er kristen. Dette kan give tyngde og kraft til vidnesbyrdet om Guds kærlighed og omsorg for os på et personligt plan. En leder i undergrundskirken udtrykker fint, hvorledes kristne på en praktisk måde viser kærlighed til andre mennesker i nød: ”De kristne familier, vi når med vores hjælp, deler den smule, de har, med dem, som har endnu mindre”. 

Tak til alle, der vil støtte dette afgørende projekt. 

Læs også “Analyse: Nordkoreas undergrundskirke lever – i det lille, lukkede land som truer verden med atomkrig” og “Takkebrev fra undergrundskirken i Nordkorea“.

Støt Nordkorea: Medicin til forfulgte kristne og andre nordkoreanere i nød nu