Indien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Den enkelte bliver set på syskolen i Indien  

På syskolen lærer kvinder at sy og brodere, så de kan blive selvforsørgende og hjælpe deres familier til at klare sig bedre.

Af Redaktionen

Del artikel

Når man som vi, på projektrejse for Dansk Europamission, ser ind i de her kvinders smukke øjne, som lyser op på trods af deres livssituation, bliver vi fyldt med glæde over det arbejde som Dansk Europamissions forbedere og givere er med til at støtte blandt udsatte kvinder i det sydlige Indien.

Saumis historie

Den kun 28-årige enke Saumi kommer hver dag på syskolen. Hendes mand døde sommeren 2022 af et slangebid, mens han arbejdede ude i marken. “Hun var dybt traumatiseret over pludselig at stå alene i så ung en alder og kunne ikke andet end græde. Det var nærmest umuligt at nå ind til hende og bringe tro på fremtiden, men efter mange besøg hos hende med snak og forbøn, begyndte hun stille og roligt at åbne op, og hun går nu på vores syskole,” fortæller Stella. Stella leder syskolen og er tydeligt berørt over Saumis situation, men har samtidig en ukuelig tro på, at Saumi vil rejse sig i livet, og opdage at Guds kærlighed kan forvandle hendes liv.

Da vi hilser på Saumi, ser hun direkte på os med et stort smil. Hun fortæller ivrigt om, hvad hun har lært på syskolen og om hendes håb om at tjene sine egne penge. Først bagefter fik vi hendes baggrundshistorie og var opmuntret over, hvilken forskel projektets medarbejdere har gjort for hende. 

Selvom det er besværligt at komme hjemmefra hver dag, fortæller hun, at hun for alt i verden ikke vil undvære fællesskabet med de andre kvinder, og at det at lære at sy også hjælper hende til at fokusere på fremtiden, frem for det hun har mistet. 

Tre gange om dagen kommer der en ny gruppe kvinder for at lære at sy og brodere, så de kan blive selvforsørgende og hjælpe deres familier til at klare sig bedre. Efter seks måneders sykursus får de et officielt anerkendt bevis, som de kan bruge til at søge job inden for tekstilbranchen. Kvinderne kan også sy derhjemme eller komme og sy på syskolen, hvor de kan bruge faciliteterne. 

Læs også Interview: Brudthed forvandles til nyt liv og håb i Indien

Gode jobmuligheder 

I Indien går de fleste kvinder stadig med sari, et fem meter langt stykke stof, som man vikler rundt om sig, og en bluse. De er meget flot broderet, nogle mindre end andre, alt efter anledningen. Her er der gode indtjeningsmuligheder. Projektet får ordrer ind på bluser og andre ting fra lokalsamfundet og arbejder på at skaffe større ordrer på skoleuniformer fra kristne skoler, så kvinderne kan blive i syskolens gode fællesskab og samtidig tjene deres egne penge.   

Nogle mindrebemidlede kvinder er stort set kun hjemme, som husmødre i deres svigerfamilier, og har ingen at snakke med om deres bekymringer. Når de kommer på syskolen, fortæller Stella, er de derfor meget utrygge og mismodige, og har på ingen måde lyst til at åbne sig for nogen. Der går dog ikke lang tid, før de åbner sig, når de oplever sig set og mærker omsorgen gennem rådgivning, sjælesorg og forbøn ved samtaler enkeltvis. Efterhånden som de bliver trygge ved hinanden, kan de også bruge det fællesskab til at få luft for deres bekymringer og glæder. 

Vi oplever kvinder, som åbent fortæller om deres problemer, og som efter forbøn og samtale, glædesstrålende kommer og fortæller om en ny fred og svar på bøn”.

Støt Indien: Hjælp til selvhjælp

Støt Udsatte kvinder i den muslimske verden