Nordkorea

Nødhjælp til kristne der risikerer chikane, diskrimination og forfølgelse

Under covid-19 hjælper forfulgte, men frimodige kristne flere nordkoreanske flygtninge end før

Kina giver ikke asyl til nordkoreanske flygtninge, men tvangshjemsender dem til Nordkorea, hvor de risikerer fængsel og tortur.

Af Jonas Mølgaard

Del artikel

Nordkoreanerne flygter fra fattigdom og ekstrem undertrykkelse. Dog anser det kinesiske styre dem for at være illegale flygtninge, og de må konstant gemme sig for myndighederne, mens de udfører sort arbejde. På grund af covid-19 i Kina ønsker endnu flere nordkoreanere end før at komme til et sikkert tredjeland. Det hjælper lokale kristne dem med med støtte fra Dansk Europamissions givere.

En kvindelig flygtning fortæller: Min mand arbejdede på en kemifabrik i Kapsan-provinsen. En aften i september 2018 gik han i seng lige efter aftensmaden. Han fortalte, at han var træt. Den næste morgen kunne han slet ikke komme op, og pludselig døde han.

Jeg tror, det skete, fordi han var blevet forgiftet ved konstant at være udsat for de farlige kemikalier på fabrikken. Men fabrikkens ledelse ville ikke udbetale nogen kompensation, og de gjorde endda ondt værre ved at holde en dårlig begravelse for ham. Derfor begyndte jeg at føle vrede og skepsis over for det nordkoreanske samfund, og jeg besluttede at blive afhopper.

Jeg flygtede til Kina i 2019 og arbejdede i køkkenet på en kinesisk restaurant. Men udbruddet af coronavirus tvang restauranten til at lukke, så jeg mistede mit job. Jeg havde ingen steder at gå hen, og jeg var arbejdsløs, men jeg fik gratis frokost i en kirke.Som mange andre nordkoreanske flygtninge fik vi hjælp af en venlig hjælpearbejder fra kirken. Med hendes hjælp lykkedes det mig af og til at finde arbejde, mens jeg skjulte mig for myndighederne, slutter hun.

Men nu har anden bølge af coronavirus ramt Kina. Det har gjort det svært at finde arbejde og farligt blot at færdes på gaden. Lykkeligvis er denne kvinde og hendes datter nu kommet til Sydkorea, hvor de er i sikkerhed.

Nordkoreanerne sulter efter kærlighed

De lokale kristne introducerer flygtningene for evangeliet, og for de flestes vedkommende er det allerførste gang, de hører noget positivt om Bibelens Gud og Jesus Kristus. Den kristne tro fremhæves i den nordkoreanske propaganda altid som et imperialistisk trick fra vestens side. 

Troen fremstilles som en del af en sammensværgelse, som skal føre folk væk fra socialismen. Nordkoreanerne har hørt, at kristne missionærer er ulve, og de er derfor skeptiske, når de hører evangeliet. De ved ikke, at der bag disse asiatiske kristne som hjælper dem under flugten til sikre tredjelande og viser dem Guds kærlighedstår kristne i Danmark.

Nordkoreanere kan blive meget helhjertede kristne, når de tager imod evangeliet. De sulter efter kærlighed, omsorg og tilgivelse, og måske derfor responderer de på en meget meningsfuld måde, når de oplever Guds kærlighed.

Chin voksede op på børnehjem og tiggede på gaden i Nordkorea

En anden nordkoreansk flygtning, som vi her af sikkerhedshensyn kalder Chin, fortæller: Jeg lider af medfødt polio, og jeg har aldrig kendt mine forældre. Jeg er født og opvokset på et børnehjem drevet af regeringen.Da jeg blev voksen, begyndte jeg at arbejde på et blomstergartneri. I perioden fra sidst i 90’erne til 00’erne, hvor fødevaremanglen i Nordkorea var meget alvorlig, kunne jeg ikke længere arbejde på gartneriet. I stedet begyndte jeg at tigge på gaden. Jeg brugte min tid på at tigge omkring markeder i Nordkorea. En dag mødte jeg en kinesisk handelsmand på et marked i Hyesan. Han bragte varer over grænsen fra Kina. I 2015 fulgte jeg ham over den kinesiske grænse og blev afhopper.


Jeg brugte min tid på at tigge omkring markeder i Nordkorea.


Efter ankomsten til Kina fik jeg arbejde på en dukkefabrik. I januar i år mistede jeg mit arbejde på grund af coronapandemien. I maj måned fik en præst nys om, at jeg levede i skjul, så han sendte mig til en kristen, der hjælper nordkoreanske flygtninge. I juni var jeg der for første gang.Siden da skjulte jeg mig i køkkenet i kirkens gratis restaurant og hjalp til med opvasken, slutter Chin, som også for nylig er kommet i sikkerhed i Sydkorea.

Tak til alle, der står sammen med de lokale kristne i Kina, som viser nordkoreanske flygtninge omsorg og hjælper dem til at få en tryg fremtid i Sydkorea eller et andet sikkert land i Asien.

Støt