Sri Lanka

Hjælp til selvhjælp til nødlidende kristne

Ofre for bombeangrebet i Sri Lanka får selvhjælp

Med støtte fra Dansk Europamissions givere

Af Redaktionen

Præst i Sri Lanka med sine høns

Del artikel

Billede: En præst i det sydlige Sri Lanka har fået 20 høns. Hans plan er avle på dem, så han får en større besætning og dermed også en større indkomst. Pengene vil han bruge på mission ud fra kirken. Billedet er taget under et projekttilsyn i november 2018. 

Efter terrorangrebet i Sri Lanka spurgte vores samarbejdspartner i landet, Evangelisk Alliance, om hjælp til ofrene, hvilket vi sagde ja til. Støtten vil bestå af hjælp til selvhjælp, og det vil hjælpe ofrene videre i livet. Nogle familier står efter angrebet i en meget vanskelig situation – også rent økonomisk. Jeg har netop snakket med Dansk Europamissions kontaktperson, Dibisa, i Sri Lanka, som fortalte om planerne:

De fysiske skader efter angrebene var store. Mange familier er også blevet ødelagt, og nogle børn står nu uden forældre.

– Folk i Batticaloa har helt bestemt brug for hjælp. Der er familier, som har mistet deres forsørger. Vi håber at hjælpe dem, så de kan få en anden indkomst, selvom forsørgeren er død. I nogle familier er begge forældre døde, og der er familier, hvor sønnen er død, og der en gammel far alene tilbage. Sønnen brødfødte dem, så vi vil finde noget, faderen kan gøre for at klare sig.

– Det at vi giver dem hjælp til selvhjælp, vil virkelig hjælpe dem til at komme videre i livet og overleve. Det vil også gøre dem mere robuste fremover.

Hvorfor ikke bare give et kontant månedligt beløb?

– Det at uddele et månedligt beløb er ikke godt. Vi gør folk mere afhængige. Det at give hjælp til selvhjælp er som at lære fattige at fiske, i stedet for blot at give dem en fisk. For hvor længe skal vi fortsætte med at støtte dem månedligt? Hjælp til selvhjælp gør folk selvstændige og uafhængige. Det er bæredygtigt, fortæller hun.

Det at give hjælp til selvhjælp er som at lære fattige at fiske, i stedet for blot at give dem en fisk 

Det er ikke kun ofrene for bombeangrebet, som bliver hjulpet af dette projekt. Præster og menighedsplantere bliver løbende hjulpet, så de kan få hverdagen til at hænge sammen. 

Vores kontaktperson uddyber: – Når du er præst i landområderne, så er menighederne meget fattige, og præsten får ikke nogen særlig stor indkomst fra deres tjeneste. Hjælp til selvhjælp opfylder ikke kun deres dagligbehov, men opmuntrer dem også til at blive i tjenesten, og det er godt for Guds Riges arbejde. Det er det vigtigste ved projektet.

Hun fortæller videre: – Det gør dem også robuste. I landområderne er der forfølgelse. Hvis de møder problemer, og tiden er hård, så gør den stabile indkomst dem robuste. Det er en anden god ting.

Også en gevinst for familien og kirken

– Det hjælper også præstens familie. Meget af tiden ser vi børn blive modløse. Mange familier har det svært i hverdagen, så det opmuntrer dem og hjælper også familien.

– Når præsten bliver i tjenesten og bliver opmuntret og støttet, så er han i stand til at lede kirken bedre, og derfor vokser kirken i det område. Vi støtter og giver omsorg til hyrden, så han kan give omsorg videre. På den måde får kirken også noget ud af det.

Taknemmelighed for gaverne fra danske givere

– Evangelisk Alliance i Sri Lanka er taknemmelige for alle de generøse gaver fra Dansk Europamissions givere. På grund af dem er vi i stand til at påvirke folks liv og Guds Rige. Vi er taknemmelige for det, vi kan gøre. Ved alle donationer er der et offer. Vi er taknemmelige for alle dem, der ofrer noget, så andre kan blive velsignet, slutter hun.

Bæredygtig hjælp

Projektet ”hjælp til selvhjælp” består af en starthjælp til f.eks. at åbne en lille butik eller til at købe en ko eller nogle høns, som kan producere fødevarer, der kan sælges. Hjælpen tilpasses den enkeltes evner og behov, og gør folk i stand til at forsørge sig selv og deres familier – også på langt sigt.

Støt Sri Lanka: Selvhjælp til fattige præstefamilier