Irak

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Hjælp kristne og andre fordrevne i Irak hjem

og genopbygge deres landsbyer

Af Samuel

Del artikel

Mennesker i Irak, som Islamisk Stat havde drevet på flugt, vender hjem til deres landsbyer. De har brug for hjælp til at genopbygge skoler, klinikker samt vand- og elforsyning.

Projektet er i gang i fem landsbyer øst for Mosul, som var blandt de første byer, der blev befriet fra Islamisk Stat i 2016. Omkring 80 % af de mennesker, Islamisk Stat fordrev fra disse landsbyer, er nu vendt hjem.

Ægteparret Zaya og Laktar er blandt de fordrevne, som nu er vendt hjem. De fortæller, hvordan de en morgen i 2014, klokken tre, blev ringet op og fik at vide, at de var nødt til at flygte, da Islamisk Stat var på vej. De forlod deres kvæg, får, ja alting. De fortæller: Vi tog til den lille by Khabat [ved Erbil i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak, red.],… Det var hårdt at leve der. Da det blev vinter, havde vi det meget svært, og Laktar fik diabetes. Vi følte os som fisk, der var blevet hevet op af vandet og hængt til tørre”

Islamisk Stat blev ikke besejret uden kamp, og disse kampe tog hårdt på bygningerne i landsbyerne i projektet. Klinikker og skoler blev beskadiget, ligesom flere af beboernes huse. Det koster omkring 450.000 kroner at gøre arbejdet færdigt. Du kan hjælpe de modige hjemvendte, så infrastruktur, skoler, klinikker og el– og vandforsyning bliver færdige i alle fem landsbyer.

Det er forfulgte, men dog modige kristne, der står i spidsen for genopbygningsarbejdet. Kristne, som selv har oplevet forfølgelse, og nu bringer håb og opmuntring til de fordrevne og hjælper dem med at komme på fode.

Zaya og Laktar er dybt taknemmelige for hjælpen. De fortæller: Vi er meget glade for at være tilbage, for vi elsker vores hjemegn. Jeg har selv besøgt landsbyerne og kan bekræfte, at glæden er stor blandt de hjemvendte.

Men genopbygningsarbejdet er ikke færdigt – og du kan sikre, at landsbyerne genopbygges. Tak om du vil udruste de lokale kristne til at bringe opmuntring til de hjemvendte og på en praktisk måde vise Guds kærlighed til udsatte i deres land.

Du kan – sammen med lokale kristne – række en hjælpende hånd til mennesker, der har lidt så uendeligt meget på flugt fra Islamisk Stat, men har taget mod til sig og er flyttet tilbage for at genopbygge deres lokalsamfund.

Støt