Irak

Nødhjælp til kristne der risikerer chikane, diskrimination og forfølgelse

Irakiske Sami går fra intenst had til næstekærlighed

Da otte-årige Sami bliver vidne til Islamisk Stats slagtning af hans onkel og voldtægt af onklens hustru må han flygte sammen med sin familie.

Af Nina Heise Knudsen

Del artikel

Når jeg bliver stor, slår jeg dem alle sammen ihjel.”. Sådan gentager den knap otte årige kristne dreng Sami sig selv efter at have overværet Islamisk Stat gøre forfærdelige ting mod hans familiemedlemmer. Da Islamisk Stat ankommer, til det kristne kvarter i Mosul i sommeren 2014, finder der mange brutale mord og offentlige henrettelser sted.

Islamisk Stat banker på døren

En dag banker nogle jihadister, fra Islamisk Stat (IS), på Sami og hans families dør. IS tiltvinger sig hurtigt adgang til familiens hjem og truer dem med våben, forbander dem og kalder dem vantro samt svin. Helt umotiveret haler lederen af gruppen en kniv frem og slagter Samis elskede onkel og voldtager derefter hans hustru, mens børnene ser på. Umiddelbart efter hændelsen flygter Sami, hans forældre og to yngre søskende til Kalak, som ligger ved byen Erbil. Familien oplever hvordan IS-krigere, ved hvert checkpoint, tæver, diskriminerer og seksuelt forulemper flygtende kristne og andre minoriteter. Børnene skriger højlydt af frygt og forældrene føler sig magtesløse, da de ikke kan beskytte deres børn mod al denne ondskab.

Familien og Sami får hjælp

Sami og hans familie når mirakuløst i sikkerhed i Kalak men kun med det tøj de har på kroppen. Samis forældre beder den lokale kirke om økonomisk hjælp, men de beder også om hjælp til Sami, fordi de ikke selv kan pga. egne traumer. Hele familien modtager nødhjælp og Sami får mulighed for at gå i den kristne børnehave for traumatiserede børn, som drives af vores lokale kristne partner og som Dansk Europamission givere støtter.

Da Sami ankommer til børnehave ryster han af skræk og kan ikke tale. Senere begynder han at opføre sig aggressivt og har svært ved at forholde sig til andre, både lærere og børn. Sommetider trækker han sig væk fra andre og sidder stille grædende. Efter flere måneders kærlighed og omsorg fra kristne de lærere og pædagoger kan Sami nu smile igen. Lærerne fortæller, at Sami er blevet et af de mest sociale og kærlige børn i børnehaven. Han taler endda om at elske sine fjender.

Flygtningefamilier, som har mistet alt ligesom Samis familie, har brug for hjælp til at komme sig over de traumatiske oplevelser, som IS har pådraget dem. Du kan hjælpe familier ved at give dem det, der er nødvendig for deres overlevelse.

  • Det koster i gennemsnit ca. 150 kr. at sikre, at en flygtningefamilie har vand, mad, køkkenudstyr, hygiejneartikler og medicin i en uge.
  • Det koster i gennemsnit ca. 652 kr. at sikre, at en flygtningefamilie har vand, mad, køkkenudstyr, hygiejneartikler og medicin i en måned.

Tak om du vil hjælpe de nødstedte kristne i Irak.

Støt