Kirgisistan

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Børnehjemsbarnet Aziza bliver klar til voksenlivet på Egehuset

Aziza voksede op med fordrukne forældre og på børnehjem. På Egehuset har hun fået hjælp til at kunne klare sig selv.

Af Samuel

Del artikel

Aziza fra Kirgisistan voksede op med dybt alkoholiserede forældre som flyttede fra sted til sted, og hun følte at de var ligeglade med hende. Aziza kom på børnehjem, men da hun fyldte 16 år, kunne hun på grund af lovgivningen i Kirgisistan ikke længere bo der.

Billede: Azizi

Egehuset er et transitionshus som Dansk Europamissions givere har støttet siden 2011. Her kan de allermest udsatte børnehjemsbørn som Aziza søge tilflugt, og her får de støtte så de kan blive integreret i samfundet og stå på egne ben som voksne. Får de tidligere børnehjemsbørn ikke denne støtte, er de i fare for at ende i kriminalitet eller prostitution.

Forældrene var slaver

Det eneste Aziza husker fra da hun var lille, er at de flyttede fra sted til sted på grund af økonomiske problemer. En dag fik hendes forældre arbejde på en gård, og de arbejdede der i to år, men en nat var der brand i deres hus, og alt brændte ned. Alle deres papirer brændte.

Billede: På Egehuset får pigerne ro til at læse lektier så de kan få en uddannelse.

Aziza fortæller: ”Efter det ville mine forældre bare væk fra det sted, og de bad udlejeren give dem deres penge og lade dem flytte. Men han ville ikke lade os gå. Han gav dem ikke deres penge, og i flere dage brugte han mine forældre som slaver.

Men priset være Gud, så slap vi væk efter nogle dage fra det hus og disse forfærdelige mennesker. Da vi kom til Bisjkek, prøvede mine forældre at finde et andet job, og det var svært for dem.”

Anbragt på krisecenter, så børnehjem

”Hver dag drak mine forældre alkohol, og de var ligeglade med mig. Efter nogle uger fandt politiet mig og anbragte mig på et krisecenter for børn. Således gik det til at jeg begyndte at bo på børnehjem. Mine forældre flyttede til Karakol, og da jeg var færdig på børnehjemmet, kunne mine forældre stadig ikke hjælpe mig.”

Billede: Udenfor kan der være koldt, men i Egehuset er der varme og tryghed.

I en lokal kirke mødte Aziza nogle af Dansk Europamissions kontakter, og de anbefalede hende at bo på Egehuset.

Børnehjemsbørn kan få uddannelse

Takket være støtten fra Dansk Europamissions givere kan Aziza og de andre piger bo på Egehuset. De skal ikke tænke på hvor de skal få mad fra, da en medarbejder laver mad til dem. Når deres basale behov for husly og mad således er dækket, kan de fokusere på at studere og få en uddannelse – der er så vigtig for deres fremtid.

Billede: Formand for Dansk Europamission, Niels Peder Nielsen, fortæller: ”Egehuset bliver til hjælp for rigtig mange. Jeg har selv været der, og det har været fantastisk at se hvordan de får et helt nyt liv og en helt ny mulighed. ” 

De lærer også selv at lave mad og har små pligter i huset så de lærer at have ansvar. Der er ansat socialarbejdere som er der for pigerne, snakker med dem og fungerer som en slags ’storesøstre’ for dem.

Bibelstudiegruppe

På Egehuset kan pigerne deltage i bibelstudier. De fleste deltager og oplever at bibelstudierne forandrer deres liv. I den netop producerede video fra projektet, som kan ses ovenstående fortæller en anden pige, Asel: ”Når vi læser i Bibelen sammen, og en af os forstår den dybere mening, så deler hun den med os andre så vi kan prøve at forstå hvad Guds Ord fortæller os.” Nogle af pigerne kommer til tro og begynder at gå i kirke.

Asel, som havde en hård barndom, har nu mod på fremtiden og planlægger at begynde på en teknisk uddannelse til september. I øjeblikket forbereder hun sig på studierne.

Asel og de andre piger på Egehuset har brug for vor økonomiske støtte nu.

Støt Kirgisistan: Egehuset for udsatte piger