Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

HASTER: Bed for Aleppo i Syrien – snart udrenses byen måske for kristne

Det er lige før byen falder. Vesten ser til, men gør intet. Denne morgen blev jeg ringet op af vor projektleder, som her fortæller om den katastrofale situation i Aleppo i Syrien.

Af Samuel

Del artikel

Mange kristne flygter fra Aleppo og situationen er farligere end nogensinde før. Det er et år efter Mosul i Irak blev udrenset for kristne af Islamisk Stat – efter at have været en højborg for kristne og haft kristne indbyggere i snart 2000 år.

I øjeblikket overvejer hele menigheder i Aleppo at flygte sammen til kurdiskkontrollerede områder. I april 2015 var der stadig 85.000 kristne i Aleppo – for fire år siden var der over 1 million kristne i byen.

Tyrkiet truede Al Nusra til at angribe Aleppo

NATO-medlemslandet Tyrkiet menes at have mere end en finger med i angrebet på Aleppo, som begyndte den 11. april. Rygtet i Aleppo siger at Tyrkiet har presset den islamistiske oprørsgruppe Al Nusra til at angribe Aleppo. Tyrkiet har angiveligt truet med at lukke grænsen til det område i det nordvestlige Syrien som Al Nusra kontrollerer, hvis ikke Al Nusra angreb Aleppo. Al Nusra er dybt afhængig af den åbne grænse til Tyrkiet, hvor oprørsgruppen får alle sine forsyninger fra.

Tyrkiets kontroversielle grænsepolitik

Flertallet af udenlandske krigere der tilslutter sig Islamisk Stat eller Al Nusra, krydser den åbne tyrkiske grænse. Imens har Tyrkiet lukket sin grænse til de kurdiske områder, og gravet en tre meter dyb rende så nødhjælp ikke kan komme ind til de mange flygtninge i disse områder i Syrien. På grund af denne tre meter dybe rende er det nu ligeledes næsten umuligt for mennesker der har søgt tilflugt i de kurdiskkontrollede områder i det nordlige Syrien, at flygte til Tyrkiet.

De moderate kæmper nu sammen med Al Nusra

De moderate oprørsgrupper, som Vesten støtter, har nu forenet sig med Al Nusra i deres angreb på Aleppo. Disse tidligere moderate oprørsgrupper har skiftet navn til Fatah, ligesom den palæstinensiske gruppe, og vil paradoksalt nok begynde at modtage militærtræning af amerikanske styrker, begyndende den 9. maj 2015.

De kristne overvejer hvad de skal gøre

Bed om at kirkens lys i Aleppo ikke bliver slukket, og om at Gud gør mirakler. Bed om at dette angreb ikke må føre til udrensning af de sidste kristne i byen.

Dansk Europamission støtter et nødhjælpsteam i Aleppo, som deler nødhjælp ud, ikke kun til kristne, men også andre minoriteter på flugt. Nødhjælpsarbejderne er meget besluttede på at hjælpe, men de er under en større trussel end nogensinde før. De vil ikke flygte, men ønsker at blive.

Det koster ca. 680 kr. at sikre at en flygtningefamilie har mad, vand og medicin i en måned.

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne