Sri Lanka

Bibelsmugling og -oversættelse

Hvis ikke jeg var blevet kristen, ville mine børn ikke have haft en far

5.000 fattige kristne i Sri Lanka oplever, hvordan bibellæsning styrker familiens liv

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Da jeg i april besøgte kristne i Sri Lanka i et område stærkt præget af det overvældende buddhistiske flertal, mødte jeg nogle af landets fattigste kristne. De er så fattige at de ikke har råd til at købe en bibel selv. Dansk Europamissions venner har samlet ind så at 5.000 familier i Sri Lanka har fået en bibel.

Som en meget positiv ting skal det nævnes at næsten alle i Sri Lanka lærer at læse og skrive. Forholdene er ikke som i fx Indien og Pakistan, hvor der stadig er en uhyggeligt stor del af befolkningen der aldrig kommer i skole og lærer at læse og skrive, og hvor vi fra Dansk Europamission må hjælpe til at i hvert fald nogle af de fattigste får skolegang.

Han går i kirke hver dag

Chaminda på 30 år er familiefar med foreløbig to børn, en søn og en datter. Han er murerarbejdsmand og har bl.a. frivilligt hjulpet med da hans kirke skulle bygges. For nogle få måneder siden modtog han en bibel. Før det måtte han nøjes med at høre Bibelens budskab i kirken. Nu læser han Bibelen derhjemme, stykke for stykke, og han er allerede nået igennem hele Bibelen. Han beder altid inden han lukker den op, og når han ikke har noget arbejde en dag, kan han bruge op til tre timer i træk i selskab med Bibelen. Han går i kirke hver dag. Om søndagen er der gudstjeneste med prædiken, men på alle hverdage er der bedemøde, og der får han vejledning fra præsten i hvilke steder i Bibelen han bør læse til næste dag.

Billede: Chaminda (til højre) i samtale med Henrik Ertner Rasmussen

Chaminda så Jesus i sin kone

Han har kun været kristen i to år. Før det var han buddhist, ja, endda munk, men, som han siger, det var kun for et syns skyld. Munke holdes normalt i ære af troende buddhister. I virkeligheden levede han et meget syndigt liv med misbrug af alkohol og narkotika. Han plejede også at sidde oppe om natten, i hvert fald til kl. 2, og se tv. Han blev gift med en buddhistisk kvinde, men hun blev kristen. Derfor holdt hun ikke op med at elske ham, selv da hun opdagede misbruget.  Chaminda er sikker på at hun ville have forladt ham hvis hun var fortsat som buddhist. Igennem hende så han imidlertid Jesus, ja, det var som om Jesus talte til ham gennem hende. Han blev troende, og gradvist holdt hans misbrug op selv om han mange gange oplevede at blive fristet. Nu ved han at han som kristen må være et eksempel for andre. Han håber på at de må opleve den samme forandring i deres liv som han oplevede ved at komme til Jesus. Han føler en fred i hjertet, som han ønsker at alle andre også må lære at kende.

“Hvis ikke jeg var blevet kristen, ville mine børn ikke have haft en far,” siger han. Nu har de både en far og en mor som de kan sidde sammen med og lære Jesus at kende i bøn og bibellæsning. Chaminda går stadig sent i seng, men i stedet for at se tv læser han nu i Bibelen!

Hvad betyder det så rent praktisk at man har adgang til at læse i Bibelen? For det første, siger Chaminda, behøver han ikke mere at stille præsten så mange spørgsmål om troen. For det andet er den en god vejledning i det daglige liv. En gang var han i en meget stresset situation og vidste ikke hvad han skulle gøre, og så slog han op i Bibelen og læste Esajas’ Bog kap. 41 v. 10: “Frygt ikke, for jeg er med dig, fortvivl ikke, for jeg er din Gud. Jeg styrker dig og hjælper dig, min sejrrige hånd holder dig fast.” Det gav fred, ro og inspiration til at træffe den rette beslutning.

Amilas far blev helbredt

Amila på 24 er stadig ugift og bor hjemme hos sine forældre. Det er ikke nemt, for han er den eneste i familien der er kristen. Det blev han for ca. tre år siden, og siden har han været på nippet til at blive smidt ud af familien. Selv om der stadig er problemer, er situationen nu forandret. Hvis han fx kommer til at sove længe om søndagen, spørger de andre ham om ikke han skal i kirke!

Billede: Amila (til højre) i samtale med Henrik Ertner Rasmussen

Det hænger utvivlsomt sammen med at familien oplevede en underfuld helbredelse. Amilas far blev alvorligt syg af en lidelse i hjernen. Lægerne kunne ikke stille noget op, og familien bad buddhistiske bønner for ham. På den tid kom et kristent bønneteam på rundrejse til landsbyen hvor familien boede, og de bad også for Amilas far, der blev helbredt. Det førte dog ikke til at de andre blev troende. De mistede stort set alt hvad de ejede, og de er bange for hvad der vil ske hvis de bliver kristne. Så vil de andre slægtninge sørge for at de bliver endnu fattigere.

Bibelen styrker nu hans karakter

Amila fik sin Bibel for nogle måneder siden. Før det var hans eneste mulighed for at læse i Bibelen at gå hen i kirken og læse i den der. Nu kan han selv læse den hjemme, og han fortæller at det hjælper ham til at leve ordentligt, og det styrker hans karakter. Han kommer hver aften til bedemøde i kirken, hvor præsten sørger for at der er en plan for daglig bibellæsning, og den supplerer han med yderligere læsninger. Et ord som har betydet meget for ham er Salme 27, v. 10: “Min far og mor har forladt mig, men Herren tager mig til sig.” Helt konkret har han oplevet det ved at han fik et godt arbejde ved det lokale elektricitetsforsyningsselskab.

Lad os takke og prise Gud for at Evangeliet bryder igennem, selv i dette område af Sri Lanka, der af landets buddhister ses som deres religions kraftcenter, hvorfra religionen for over 2.000 år siden bredte sig til resten af øen. Tak til alle der har stået sammen med os om at gøre Bibelen tilgængelig for så mange fattige. Der er dog stadig behov for tusinder af bibler, både i Sri Lanka og i de mange lukkede lande, så vi beder fortsat om midler til vort bibelarbejde. Tak for ethvert bidrag til dette!

Send flere bibler til Sri Lanka:

Støt