Usbekistan

Fortalervirksomhed

Modtager Tohar de breve, som kristne sender til ham i fængslet?

Den kun 28-årige mand, der har afsonet knap et år af en dom på 10 års arbejdslejr på grund af sin tro på Jesus, modtager sandsynligvis ikke de opmuntrende breve, kristne sender til ham. Det er desuden tvivlsomt, om han får lov til at læse i Bibelen

Af Samuel

Del artikel

Kristne fra Tashkent har indgivet deres anden klage til Usbekistans højesteret for at få Tohar Haydarov frikendt, erfarer nyhedstjenesten Forum 18. Højesteret havde henvist deres første klage til landsretten i Syrdarya, som stadfæstede sin tidligere afgørelse.

Den da 27-årige Tahor Haydarov blev idømt ti års fængsel den 9. marts 2010 for “ulovligt salg af narkotiske eller personlighedsforandrende stoffer i store mængder”. Menighedsmedlemmer i kirken, han er en del af, har konsekvent fastholdt, at beskyldningerne var opdigtede og var en måde at straffe Haydarov på for hans tro. Medlemmer fra menigheden har tidligere beskrevet Tohar som “en mand med en ren samvittighed og en ærlig kristen”.

Har myndighederne anvendt falske vidner?

Om dommen fortalte baptisterne desuden i forbindelse med den anden klage til højesteret, at to af de officielle vidner, der anvendtes ved ransagningen i Haydarovs hjem, slet ikke boede i byen Karshi, hvilket ellers var anført i sagens akter. Det tredje vidne, der ifølge officielle optegnelser var Haydarovs nabo, boede slet ikke på den adresse, der officielt var angivet. Baptisterne sagde, at da de talte med ham, fortalte han dem, at han var blevet presset til at underskrive de officielle optegnelser vedrørende ransagningen. Vidnet var dog bange for at vidne i retten.

Breve og gaver videregives ikke

Lokale troende, der har besøgt Tohar Haydarov, fortæller ydermere i følge Forum 18, at “vi fandt ud af, at han ikke fik de fleste af de breve, vi skrev til ham for at opmuntre ham”. En tjenestemand i fængslet fortalte baptisterne, at nogle tilsendte breve ikke blev givet videre til ham, blandt andet fordi ordet “Gud” indgik, og de derfor skulle igennem censuren.

De beretter også, at en pakke med gaver til Haydarov, der var sendt fra Tyskland, var blevet konfiskeret af fængselsledelsen, og at han af indholdet i pakken kun havde fået en lille chokoladestang.

Billede: Forbønskort for Tohar Haydarov med teksten: Husk på dem, der er i fangenskab, som om I var deres medfanger, og på dem, der mishandles, så sandt som I også selv har en krop.  – Hebræerbrevet 13:3

Får Tohar lov til at læse i Bibelen?

Det er også tvivlsomt, om Haydarov, når han har fri fra det hårde arbejde på en murstensfabrik i nærheden af fængslet, får lov til at gå på biblioteket og læse i Bibelen. Baptisterne siger til Forum 18: “Da vi fandt ud af, at Bibelen, som vi havde sendt til ham, ikke var givet til ham, spurgte vi fængselsledelsen, hvad årsagen var. En fængslet embedsmand fortalte os, at fanger ikke har lov til at have en personlig bibel, som kun må være i biblioteket.”

Fængselsledelsen påstår, at “vi har religionsfrihed”, og har i øvrigt ikke svaret på baptisternes spørgsmål om, hvorvidt Tahor Haydarov får brevene, der sendes til ham, og om han får lov til at læse Bibelen på fængslets bibliotek.

Systematisk modstand mod, at børn og unge tror?

Spørgsmålet er, om fængslingen af Tohar Haydarov er udtryk for en generel tendens i Usbekistan til, at myndighederne systematisk forsøger at hindre børn og unge i at få bibelundervisning, være sammen og praktisere deres tro.

Eksempelvis blev Grace-kirken i januar 2008 anklaget for at fordumme børns sind, og i maj samme år blev en student truet med bortvisning fra en højere uddannelsesinstitution, hvis han ikke fornægtede sin tro eller udspionerede sin kirke for efterretningstjenesten. Samme måned truede politiet børn af baptister på deres skole med, at de kom i fængsel, hvis de gik i kirke, ligesom de blev forhørt om, hvad deres forældre lærte dem, hvilke bøger de læste, hvilke film de så, hvilken musik de lyttede til, hvilke sange de sang, og om hvorvidt de kunne lide det eller ej. I april 2009 blev 17 medlemmer af en registreret kirke i Bukhara idømt en bøde på 100 gange minimumslønnen, bl.a. på grund af “børns religiøse aktivitet”.

Den 10. april 2010 gennemførte politiet en razzia mod en protestantisk kirkes ungdomskonference, der fandt sted i landsbyen Baraj i Bostanlyk-distriktet i Tashkent-regionen. Da politiet kom, spillede de omkring 70 unge fodbold og basketball udenfor. 43 unge samt lederen for konferencen, Denis Shirkov, og hans hustru blev ført til politistationen, hvor de blev fotograferet, og deres fingeraftryk taget.

Disse eksempler illustrerer således den udfordring, børn og unge, der vil være kristne, samt deres forældre, møder i Usbekistan.