Mediemission

Kendt radiomissionær er død 89 år gammel

Earl Poysti formidlede Guds ord via radiobølger til sine medmennesker i det gamle kommunistiske Sovjetunionen, hvor kristne blev undertrykt. Dansk Europamission støttede arbejdet igennem mange år. Earl er død, men budskabet spredes fortsat

Af Henrik Due Jensen

Del artikel

I 1920 kom Earl Poysti til verden i byen Nikolsk-Ussurisk i det daværende østlige Rusland. Ingen kunne

vide, hvad dette menneske ville bruge sit liv til.  Men det skulle vise sig, at de radioprogrammer, han senere producerede, ville nå ud til millioner af mennesker i Sovjetunionen samt i Rusland og de øvrige lande i SNG efter kommunismens sammenbrud.

Earl Poysti deler Bibelsens budskab med lytterne

Nikolai Poysti, Earls far, rejste senere med familien til Kina for at missionere blandt de russisktalende i byen Harbin. Da Earl var 14 år, gav han sit liv til Kristus og til et liv i tjeneste for Gud. Senere flyttede familien til USA, hvor Earl færdiggjorde sin skolegang på high school (svarende nogenlunde til en dansk studentereksamen).

Det var Earls far, der i 1946 opfordrede ham til – efter at have færdiggjort sin uddannelse i religiøse studier på New York University – at være med i Østeuropæisk Mission (Eastern European Mission), hvor han fik ansvaret for at producere et kristent blad under navnet “The Way Of Faith” (“Put Veri”) og samtidig deltog i udarbejdelsen af radioprogrammer.

Senere blev Earl igen tilskyndet af sin far til at forberede prædikener til radioprogrammer på russisk med henblik på at nå ud til de russisktalende i New York. Selvom om Earl havde en del sprogkundskaber, var russisk ikke hans modersmål, og derfor var det en særlig udfordring for ham at producere disse radioprædikener. Men til trods for vanskelighederne fortsatte han arbejdet med at lave radioprogrammer på russisk.

I 1947 begyndte Earl og hans far også at udsende evangeliske radioprogrammer på russisk til Sovjetunionen. Efter faderens død i 1947 giftede Earl sig i 1949 med en finsk kvinde, Pirkko Suomela, og sammen fik de 10 børn. De boede i mange forskellige lande, men opgaven var fortsat at bringe evangeliet til det slaviske folk i lande, hvor dørene for evangeliet officielt var lukkede. Blandt andet producerede Earl et ungdomsprogram “Word of Life”  møntet på unge, der boede i Sovjetunionen, og som var undertrykt af det kommunistiske regime. Earl blev kendt for at skabe programmer, der på en enkel og simpel måde formidlede evangeliet til mennesker. Mange mennesker omvendte sig, når de lyttede til disse radioprogrammer.

Efter Sovjetunionens sammenbrud begyndte Earl i 1991 at sende radioprogrammer fra Moskva, og dette arbejde fortsætter den dag i dag under navnet Russian Christian Radio. Opgaven er fortsat at sprede evangeliet via radio. Men derudover har organisationen et blad, der henvender sig til fængslede i Rusland, under navnet “The Gospel Behind Barbed Wire”. Der arbejdes desuden med tidligere fængslede, alkoholikere og narkomaner via rehabiliteringscentre i forskellige dele af landet. Disse rehabiliteringscentre er navngivet efter Poystis afdøde hustru Pirkko, der døde i maj 1994. Poysti blev efterfølgende gift med Natalia Makarenko fra Kasakhstan i oktober 1995.

Poysti havde evnen til at se bort fra kirkelige tilhørsforhold. For ham drejede det sig om, at man var født på ny og elskede Gud og havde fået et personligt møde med Ham.

Poysti var en mand, der gav sit liv for evangeliets udbredelse – særligt til det russiske folk, der i årtier var afskåret fra friheden til at praktisere deres tro. Det er en glæde at vide, at Dansk Europamissions støtter var med til at gøre denne tjeneste mulig. Æret være Earl Poystis minde.

Kilde: Dansk Europamissions samarbejdspartner, Russian Christian Radio