Tajikistan

Uncategorized

New restrictive religion law in Tajikistan

By the editorial team

Share article

Tadsjikistans præsident, Emomali Rahmon, underskrev 25.03.09 en undertrykkende ny religionslov, selv om den bryder forfatningen og menneskerettighederne. Den stedfortrædende kulturminister udtaler: “Der er ingen begrænsninger af religiøse aktiviteter i den nye lov.”

Loven er blevet kritiseret af bl.a. OSCE og FN’s særlige rapportør for religions-og trosfrihed. “Men alt vi kan gøre, er at give kommentarerne til parlamentet,” Det mest kritiserede er: Hanafi islams skoles “særlig rolle i udviklingen af befolkningens nationale kultur og moralsk liv:” tvangsregistrering af religiøse organisationer, som skal fremvises et dokument fra lokalstyret; at man været i området i mindst fem år og holdt sig til religionen. Regeringen skal nu godkende al offentliggjort eller importeret religiøs litteratur og kun i “passende mængder”.

Børns religiøse aktivitet og uddannelse kræver begge forældres tilladelse, før de må få i religionsundervisning. Kontakt til medtroende i ind- og udland kræver statens tilladelse. Vice-kulturministeren afviser kritik. “Man kan gøre alt dette efter aftale med regeringen,” hed det.