Syria

Emergency aid and development projects

Tyrkiets indtagelse af Afrin har kostet mere 200 civile døden

Og 150.000 mennesker på flugt fra Afrin. Men lokale kristne nødhjælpshold er, med støtte fra Dansk Europamissions givere, aktive i området og hjælper udsatte, uanset baggrund.

By Samuel

Share article

Med indtagelsen af Afrinkantonen i det nordvestlige Syrien, har Tyrkiet åbnet et nyt kapitel i borgerkrigen, som i godt et år ellers var afløst af en delvis våbenhvile, indgået mellem Syrien, Rusland og Iran, hvor kun Islamisk Stat og beslægtede grupper blev angrebet.

Selv efter de nuværende syriske forhold, efter syv års borgerkrig, er den nordvestlige Afrinkanton et fattigt område – og derfor er indbyggerne særligt udsatte i denne situation.

“Sådan som jeg læser konflikten, er det pålideligt og veldokumenteret, at flere end 200 civile, særligt kurdere, men også lokale arabere, er omkommet. Mange flere er såret”. Det fortæller Heine Strømdahl, ekspert i kurdiske spørgsmål og frivillig i Dansk Europamission. Han fortsætter: “Kurderne er ikke meget for at flygte, men betragter dette som en invasion i deres område. Tyrkiets præsident har sagt: ”Vi giver området tilbage til dets rette beboere” og denne dystre udtalelse peger i retning af en rendyrket udrensning. Det ser således ud til at være usandsynligt at kurderne kan vende tilbage til de nordligste landsbyer i Afrin og i det hele taget virker fremtiden for Afrin usikker”.

Men kurderne kunne yde Tyrkiet effektiv modstand?

“Jeg troede ikke det ville ske så hurtigt. Kurderne kæmpede indædt nat og dag, selv om der dagligt døde mange soldater i deres rækker – og derfor skred tyrkernes invasion kun langsomt frem. Det fortæller noget om kurdernes kampvilje, at de i cirka to måneder kunne holde en stor hær som den tyrkiske, med F-16 fly, kamphelikoptere og tanks for døren. Der er kommet flere skræmmende rapporter, som ser ud til at være meget pålidelige, om grove ydmygelser og tortur mod kurdiske krigsfanger, begået enten af tyrkiske soldater eller deres jihadistiske allierede”. 

Der kommer skræmmende rapporter om tortur begået mod kurdiske krigsfanger af tyrkiske soldater og deres jihadistiske allierede – Heine Strømdahl

Nødhjælp til Syrien siden 2014

Siden Islamisk Stat brutalt indtog dele af Irak og Syrien i 2014, har Dansk Europamissions givere trofast støttet de lokale kristne nødhjælpsarbejdere, der selv til tider kan opleve at blive forfulgt, men som rækker ud til krigens ofre. Mange kristne og andre minoriteter søgte og fandt tilflugt hos kurderne i det nordlige Syrien.

Lige nu hjælper de lokale kristne nødhjælpshold udsatte i Afrin, støttet af Dansk Europamissions givere. De fortæller, at situationen generelt er vanskelig i Afrin, at mennesker lider og ikke ved, hvad fremtiden bringer.

Dog oplever de lokale nødhjælpshold en stor velsignelse i denne tid. Mange med ikke-kristen baggrund opsøger kirken for at få nødhjælp, og kirken kan – i ord og handling – bringe håb og opmuntring til deres medmennesker i dybeste nød.

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne