I dag, den 25. august, er det ni år siden, at de voldsomste forfølgelser af kristne i Indien begyndte, nærmere betegnet i delstaten Odisha (før hed den Orissa). En hinduleder var blevet myrdet den 23. august 2008. De kristne blev beskyldt for det, selv om en maoistisk bevægelse påtog sig ansvaret, men det nyttede ikke noget, for nogle skulle betale. Som hævn begyndte rasende hinduer at brænde kristnes huse af, myrde, voldtage og fordrive så mange kristne som muligt. Over 50.000 kristne måtte flygte over hals og hoved, ud i junglen, hvor de manglede mad og vand. Over 100 blev myrdet, og senere fik de kristne at vide, at de kun var velkomne tilbage til deres hjem, hvis de afsvor deres kristne tro og blev hinduer. Titusinder måtte tilbringe år i flygtningelejre. Dansk Europamission hjalp mange af de fordrevne med at komme på fode igen. De fik hjælp til selvhjælp, bl.a. ved at de fik lån til at stable små forretninger på benene og på den måde efterhånden genoprette en normal tilværelse, hvor de også kunne sige, at de selv havde arbejdet for det. Ofte var det kvinderne, der, som de mest udsatte, startede sådanne små forretninger. Deres mænd kunne godt finde forefaldende arbejde, efterhånden som der faldt mere ro over situationen. Flere kirker blev totalt ødelagt under forfølgelserne, og Dansk Europamission hjalp også med genopbygningen af et par meget spartanske kirkebygninger.
Vi hjælper stadig i Odisha
Dansk Europamission er fortsat aktive med hjælp til fattige kristne i landområder i Odisha, bl.a. gennem støtte til syskoler for unge piger, hvor de også lærer at betjene computere. En af pigerne fortalte mig, at hun aldrig havde drømt om blot at røre en computer! De lærer også at studere Bibelen og at tale noget engelsk. Således får de et godt udgangspunkt for at komme ud af håbløs fattigdom. En af de piger, jeg mødte under et besøg i Odisha, imponerede mig særligt. Hun kom fra en meget fattig familie, hvor hun måtte arbejde med at lave mursten af ler i hånden. Hun skulle også bære rundt på de tunge mursten og hjælpe bygningsarbejderne. Hun hørte om kurset og besluttede, at hun gerne ville lære noget, der kunne hjælpe hende ud af den hårde tilværelse som ufaglært i byggebranchen. Efter at kurset var færdigt, ville hun dog først igen tage arbejde i byggebranchen for at tjene penge til en symaskine, som hun så derefter ville starte en lille forretning med. Hun var meget målrettet og regnede ikke med at få noget forærende, ud over sit etårige kursus, som hun var meget taknemmelig for.
Stadig behov for forbøn
Situationen i Odisha er stadig præget af ugerningerne for ni år siden, og spændingerne lurer under overfladen, selv om der ikke har været større episoder af vold siden pogromerne i 2008. Derfor vil vi opfordre til stadig forbøn for Odisha, og især for de kristne – også andre steder i Indien, for der er et voksende pres fra militante hinduer, som føler, at den nuværende regering bakker dem op i forsøget på at stoppe udbredelsen af kristendommen.