Libya

Advocacy

Six Christians face the death penalty

In March and April 2023, six local Christians and two American citizens were arrested in Libya. They were accused of apostasy (apostasy from Islam) and proselytizing.

By the editorial team

Share article

De to amerikanske statsborgere er siden blevet løsladt og er ude af landet. Derimod er de seks libyske mænd og kvinder fortsat tilbageholdt. Hvis de findes skyldige, risikerer de at få dødsstraf. Nogle af dem tilhører amazigh-folket (berbere) og andre ikke-arabiske minoriteter.

Videooptagelser på internettet

De libyske myndigheder har lagt videooptagelser ud på internettet, hvor alle de anklagede tilstår deres forbrydelser. Der er en 22-årig, som siger, at hun konverterede til kristendommen som 15-årig og senere blev missionær. En ingeniør og far siger, at han blev kristen i 2017 og siden har delt evangeliet med andre. Han siger, at han konverterede efter en samtale med en amerikansk mand og derefter sluttede sig til en missionærgruppe bestående af libyere og udlændinge.

Strenge love

I artikel 1 i Libyens forfatningserklæring fra 2011 hedder det, at “islam er statsreligion, og hovedkilden til lovgivning er islamisk retspraksis (sharia, red.). Staten garanterer ikke-muslimer frihed til at praktisere deres religiøse ritualer.” Libysk straffelov forbyder frafald, blasfemi og missionering. De seks libyske troende blev anklaget for tilsyneladende at have spredt synspunkter, der “søger at ændre principperne i forfatningen eller den sociale orden”. Bøger, traktater og andre genstande til dette formål er også forbudt. Officielt er anholdelserne foretaget for at “stoppe en organiseret bande, der ønsker at overtale folk til at forlade islam”.

Læs også: Libyen: Bed for dødsdømt konvertitkristen 

Nigeriansk præst fængslet i næsten to år

I juli 2021 blev den nigerianske præst Femi Abraham Akinboye anholdt i Libyen af en islamistisk milits. Over hele landet findes der religiøse militser, der giver sig selv politiopgaver og anholder og straffer folk, der går imod deres version af islam. Da pastor Akinboye blev anholdt, var han i færd med at søge om tilladelse til at bygge en ny kirke. I modsætning til de to amerikanere, som hurtigt blev løsladt, er pastor Akinboye stadig tilbageholdt. Gentagne appeller fra menneskerettighedsorganisationer og hans familie har indtil videre ikke givet noget resultat.

Support the work of Mission Possible