China

Uncategorized

Nyåbnet kristen boghandel stormet

Politiet lagde en fælde for ham, da han ville hjælpe de lokale troende med at åbne en boghandel.

By the editorial team

Share article

Li Wenxi, en kristen boghandler i Beijing, som gerne ville hjælpe de troende i Taiyuan (Shanxi) med at åbne deres egen boghandel, blev banket, truet og arresteret af det lokale politi. “Du kan lige vove på at bringe kristendommen til Shanxi!”, fik han at vide, “Det her er vores sted”. Nu prøver hans kone, Li Caihong, at søge hjælp online fordi hendes mand er blevet tilbageholdt uden retssag i et fængsel i de sidste tre måneder.

Lis historie begyndte i december hvor han rejste fra Beijing til Taiyuan, som er hovedstaden i provinsen Shanxi i det nordlige Kina, for at hjælpe de lokale kristne med at åbne en kristen boghandel. På grund af sin store viden om markedet, var det lykkedes ham at drive en boghandel i hovedstaden og overleve. I Shanxi var situationen ikke lige så god.

Lige efter åbningen af boghandelen stormede statens sikkerhedsagenter stedet og konfiskerede i hundredevis af religiøse bøger som Ki havde bragt med sig. Et par dage senere ringede de ham op og fortalte ham at de ville levere bøgerne tilbage. Uden anelse om at det var en fælde, tog Li hen på politistationen. Det var den sidste gang hans kone hørte fra ham. Siden da har hun bedt for ham hver dag. Politiet fortalte hende siden hen at hendes mand var blevet sigtet for “at drive illegal virksomhed”. Denægtede at lade ham løslade mod kaution på grund af alvoren af hans “forbrydelse”.

Li Caihong vendte sig i desperation mod internettet i et forsøg på at få sin mand tilbage til deres to børn. Hun gik på Weibo, Kinas populære sociale medie, for at fortælle sin historie og bede om hjælp. Hendes besked blev genopslået over 4000 gange og fik hundreder af kommentarer. “Shanxi er et af de steder hvor kristne bliver forfulgt allerværst”, skriver en blogger.

Embedsmænd fra Taiyuan skrev det samme i en udtalelse på deres hjemmeside i marts: “Yingze-distriktet havde succes med at bekæmpe et tilfælde af kristendom”, skrev de i en artikel og pralede af deres razzia mod en “undergrunds”-menighed. Myndighederne var dog siden nødt til at trække artiklen tilbage efter at den blev udsat for massiv kritik på Weibo, hvor nogen havde offentliggjort den.

I Kina er gudstjenester kun tilladt i bygninger og med ansatte der er registreret hos Ministeriet for Religiøse Anliggender. Det er ulovligt at afholde bøn og gudstjenester på uautoriserede steder.

Der er dog mange der vælger at risikere lovens konsekvenser for at undgå den kvælende kontrol fra lokale patriotiske foreninger. Protestantiske grupper har i nogle tilfælde søgt om tilladelse til at bygge en kirke, men de lokale myndigheder har afvist deres ansøgninger.

Siden 2007 har der været en kampagne i gang mod undergrundsprotestanter. De udgør omkring 50 millioner troende, ifølge et forsigtigt skøn. Kampagnens mål er at inkorporere disse menigheder i den patriotiske bevægelse Tre-Selv, som er en statskontrolleret protestantisk organisation, eller alternativt simpelthen at undertrykke dem.

Source: AsiaNews