Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Tyrkisk general under mistanke for mord på kristne

En pensioneret tyrkisk general er blevet arresteret i forbindelse med efterforskningen af mordet på tre kristne, i hvad der angiveligt er et komplot der skulle destabilisere landet.

General Hursit Tolon blev arresteret på baggrund af mistanker om at han er medlem af en hemmelig gruppe inden for militæret der havde planer om at underminere regeringen ved at “skabe kaos og uro”.

Til højre: De tre martyrer

Det fortæller den tyrkiske avis Zaman d. 24. juni. Ifølge Zaman var Tolon en ud af 19 personer som blev anklaget for at have deltaget i mordet på tre protestanter tæt ved et kristent forlag i Malatya i det sydøstlige Anatolien i april 2007. Det skete efter at planer for mordene blev fundet på en nærliggende flådebase.

Det forventes også at anklagerne vil sigte generalen for medvirken i en sag fra 2006, hvor en romersk-katolsk præst fra Italien, p. Andrea Santoro, blev skudt og dræbt i sin kirke i Trabzon.

Tolons ultranationalistiske gruppe ønsker angiveligt at blokere for Tyrkiets adgang til EU-medlemskab ved at få landet til at se for ustabilt og splittet ud til at kunne leve op til EU’s kriterier.

I Zaman rapporteres det at en pensioneret oberst, en politichef og en underviser i muslimsk teologi også er blevet anklaget for mordene sammen med Tolon, samt for at have “dannet en terroristorganisation” og “arbejdet på at vælte regeringen” i Tyrkiet, hvis 71 millioner indbyggere overvejende er sunni-muslimer.

Der stod ydermere at der i anklagen blev citeret fra militære dokumenter der beskriver angrebene i Malatya og Trabzon som “operationer” og forklarer at målet med dem var at “skabe kaos i samfundet”, men at det var slået fejl “da store dele af befolkningen protesterede mod mordene i massedemonstrationer”.

I Zaman fortælles det at det frygtes at anti-kristne angreb vil blusse op igen i Tyrkiet hvis de 19 anklagede bliver løsladt.

I februar blev den ortodokse økumeniske patriark i Istanbul, Bartholomæus I, den første ikke-muslimske religiøse leder der blev konsulteret omkring en planlagt forfatningsreform. I en tale lagde han vægt på de “lidelser og prøvelser” som små religiøse grupper gennemgik.

Repræsentanter fra kirken har klaget over den langsommelige efterforskning af angreb på kristne, heriblandt mordene i 2007. I en lignende sag blev den tidligere ærkebiskop for Den katolske Kirke i Tyrkiet, Biskop Luigi Padovese, myrdet i byen Iskenderun i juni 2010.