Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Syriens flygtningebørn har desperat brug for skolegang nu

Forældre i Syrien ser med stigende håbløshed på at deres børn ikke kan få skolegang. De ønsker – som alle andre forældre – at deres børn skal have gode fremtidsmuligheder. Siden borgerkrigens begyndelse i 2011 er skolesystemet i landet begyndt at bryde sammen.

Syriens flygtningebørn har desperat brug for skolegang nu

4b Skolegang giver håb til børn og forældreMålet med projektet er at give håb til de håbløse i Syrien. De kristne i Syrien er traditionelt veluddannede og sætter pris på uddannelse. Manglende skolegang er en hovedårsag til at de netop nu forlader Syrien og flygter til Vesten. Ved at sikre skolegang til deres børn kan vi bremse den udvandring af kristne der netop nu finder sted – og sikre at de kristne kan være med til at genopbygge Syrien når borgerkrigen engang er slut.

Billede: Ifølge FN får 5 millioner børn i Syrien ikke tilstrækkelig skolegang – derfor er dette projekt afgørende.

Skolesystemet er brudt sammen

5c - Syriske skolebørnSkolelærerne i de kurdiske områder, hvor mange kristne er flygtet til, har måske ikke fået løn i et år, og de underviser derfor ikke. De bruger i stedet deres tid på at tjene penge til deres familier på anden vis.

Billede: De kristne er veluddannede – og forældrene flygter til Vesten hvis de ikke kan sikre deres børn skolegang.

Uddannelse er særligt vigtigt for det kristne mindretal, som før borgerkrigens udbrud var en del af intelligentsiaen i Syrien og prægede det syriske samfund. Før borgerkrigen var flertallet af de kristne ikke fattige, men hørte til den øvre middelklasse i Syrien. På grund af borgerkrigen er de kristne nu blevet fattige, og deres opsparing er ved at være brugt.

Børnene skal have skolegang nu – ellers flygter familierne

4a - Kopi

Billede: Skolegang sikrer at kristne kan blive i Syrien og genopbygge landet når borgerkrigen er slut.

Sekulære muslimer ønsker at kristne skal blive

De sekulære og fornuftigt tænkende muslimer siger at der er brug for de veluddannede kristne i Syrien – at de bliver og hjælper med at genopbygge landet efter borgerkrigen. Ellers vil landet, inspireret af sharia, forfalde til at være et åndeligt mørkt og primitivt sted.

Islamisk Stat gør Syrien primitivt

5bDe kristne er traditionelt veluddannede og der er brug for de kristne i Syrien så de kan præge samfundet i positiv retning.

Med de islamistiske oprørsgrupper Al Nusras og Islamisk Stats indførelse af sharia er store dele af Syrien ved at udvikle sig til et primitivt samfund. I de områder som Al Nusra og Islamisk Stat kontrollerer, undertrykkes kvinder på det groveste.

I Islamisk Stat bliver alle ikke-sunnimuslimer dræbt hvis de ikke konverterer til sunni-islam. Eneste alternativ hertil er at betale en høj skat i guld. Enkelte ældre og handicappede kristne lever i Islamisk Stat fordi de ikke kan flygte, og de må bruge deres opsparing på at betale en høj skat i guld – så de ikke bliver dræbe.

De veluddannede, uanset om de er kristne eller muslimer, flygter fra disse områder. Det er afgørende at vi sikrer at de kristne kan blive og få skolegang. Forældrene er selv uddannede og sætter stor pris på at deres børn får skolegang og uddannelse.

Børne skal have skolegang nu

4c Skolegang sikrer at kristne kan få en fremtid i Syrien - KopiI vort projekt får børn skolegang i de områder i Syrien der ikke er kontrolleret af Islamisk Stat – det vil sige byer hvor der bor ikke-sunnimuslimske mindretal, såsom kristne og kurdere.

Billede: Skolegang giver håb til børn og forældre.

Byerne Afrin, Rajo, Malkia, Hasakah og Qamishle er enten helt eller delvist kurdisk kontrolleret. Her får ikke kun kristne flygtningebørn, men også børn med kurdisk baggrund skolegang, samt sekulære sunni-muslimer, som er flygtet fra IS. I Aleppo, som stadig er under Assads styre, kan børn endnu få skolegang. I vort projekt vil unge kristne i Aleppo få hjælp til at gennemføre en videregående uddannelse. [Faktaboks – brug 5d kort – gerne rimelig stort – og fjern byen i Irak (Kalak) og den engelske tekst på kortet]

Lige nu er timingen helt rigtig for dette projekt. I en tid som denne, hvor håbløsheden tager til og skoleåret snart slutter, skal forældrene beslutte sig for om de vil blive i Syrien endnu et år. Mange tak om du vil hjælpe de kristne til at blive i Syrien – og udruste dem til at genopbygge landet når borgerkrigen engang er slut.

Det koster kun 438 kr. at sikre at et barn i Syrien får skolegang eller at et ungt menneske får uddannelse.

Støt Syrien: Skolegang til udsatte børn nu