Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Statsterrorisme mod kirke i Egypten

Sikkerhedsstyrker skyder med skarpt mod ubevæbnede kristne

Af Mary Abdelmassih

Konfrontationer mellem kristne protestdemonstranter og egyptiske sikkerhedsstyrker brød ud den 24. november 2010 i anledning af arbejdet på en tilbygning på kirken indviet til jomfru Maria og ærkeenglen Mikael i det fattige kvarter Talbiya i Omraniya i guvernementet Giza. Sikkerhedsstyrkerne ville stoppe byggeriet og brugte tåregas, gummikugler og skarpe skud mod demonstranter. De har forsøgt at hemmeligholde deres brug af skydevåben mod ubevæbnede demonstranter, men det har vist sig forgæves, da rapporter fra hospitaler om de ofre, der blev indbragt, samt videooptagelser og øjenvidneberetninger fra episoden har afsløret detaljer om operationen.

Koptiske kristne verden over er chokerede og rasende over sikkerhedsstyrkernes angreb, der resulterede i, at tre koptiske unge mænd døde, og at et fireårigt barn blev kvalt af tåregas, der blev brugt inde i bygningen. Menneskerettighedsgrupper i og uden for Egypten har fordømt brugen af overdreven vold og skarp ammunition mod koptiske demonstranter.

Borgerretsgrupper er bekymrede over, at staten nu har optrappet sin måde at behandle det kristne mindretal på fra almindelig diskrimination til åbenlys terror. Brug af skarpe skud står slet ikke mål med formålet, berettiget eller uberettiget, at sprede ubevæbnede demonstranter, der blot kæmper for deres forfatningssikrede rettighed til et sted, hvor de kan holde gudstjeneste. En fremtrædende advokat siger, at han ikke kender til noget fortilfælde, hvor sikkerhedsstyrker har skudt med skarpt mod ubevæbnede demonstranter.

De officielle tabstal fra episoden er to døde, 67 sårede og 170 arresterede koptere. Den koptiske Ungdomsfront har dog udtalt, at over 300 personer blev såret og mere end 1.000 tilbageholdt, heriblandt kvinder. Ifølge udtalelsen afholdt mange af de sårede sig fra at opsøge behandling for deres skader på hospitaler af frygt for at blive arresteret.

Den internationale koptiske jurist dr. Awad Chafik sagde, at antallet af tilbageholdte er enormt, men fordi koptiske familier skjuler sig i frygt for yderligere arrestationer, er det vanskeligt at få de korrekte tal. Menneskerettighedsaktivisten Wagih Yacoub, er oprørt over den behandling, de sårede fik. “De blev lænket med håndjern til deres hospitalssenge og derefter sendt til lejre, hvor de blev tilbageholdt,” sagde han.

I mere end ti år har kopterne forsøgt at få tilladelse til at bygge kirken i Talbiya. Til forskel fra muslimske borgere, som blot behøver en kommunal tilladelse til at bygge moskeer, skal kristne søge præsidentens tilladelse til at bygge en kirke.

På grund af lang sagsbehandlingstid er det i praksis næsten umuligt at opnå tilladelse til at bygge en kirke. Derfor havde Gizas guvernør foreslået kopterne at bygge et diakonalt center og derefter bruge det som en kirke til at bede i. Kopterne påbegyndte byggearbejdet fire måneder inden episoden, og kun taget manglede at blive gjort færdigt. Ingen havde gjort indsigelse mod byggeriet.

Situationen forandrede sig totalt, da kopterne begyndte at bygge en kuppel på bygningen, da de mente, at det var i overensstemmelse med det, de var blevet enige med guvernøren om.

Kilde: AINA