Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Spændinger mellem kristne og buddhister i Sri Lanka eskalerer til vold

Antallet af voldelige sammenstød vokser og skaber frygt blandt de kristne. Behovet for reelle forbedringer af religiøse rettigheder er akut.

Kristne menigheder i Sri Lanka er rådvilde efter de seneste tilfælde af vold begået af munke og radikale buddhister. De kristne fornyer deres appel til regeringen om at forsvare trosfriheden. Det kristne samfund er i chok efter et angreb på en protestantisk kirke den 9. december i Weeraketiya i Hambantota distriktet i det sydlige Sri Lanka.

En menneskemængde på omkring tusind mennesker i en tilstand af religiøst massehysteri, heriblandt mange buddhistmunke, stormede bygningen og sårede pastor Pradeep. Menneskemængden ødelagde kirken, det hellige inventar, diverse genstande og parkerede biler. Angriberne brød gennem en politiafspærring. Dagen før angrebet havde en gruppe buddhister og munke besøgt pastoren og advaret ham om at hvis han ikke havde tilladelse fra den buddhistiske gejstlighed, så måtte han ikke afholde kristne gudstjenester i Weeraketiya, ellers ville kirken blive ødelagt. Pastoren afviste dem idet han henviste til sine forfatningssikrede rettigheder, og derefter fulgte angrebet.

I 2012 rapporterede de forskellige kristne trossamfund i Sri Lanka om omkring 50 tilfælde af kristne der blev angrebet af buddhister. Over 70 % af de 20,4 millioner indbyggere i Sri Lanka er buddhister og heraf hører de fleste af dem til den dominerende etniske gruppe, sinhaleserne. Det anslås at de kristne udgør 8,4 % af befolkningen, og heraf hører 40 % til den etniske minoritet, tamilerne.

Blandt de voldelige buddhistiske grupper er der “Buddhist Power Force” (“Bodu Bala Sena”) som for nylig bad deres tilhængere om at “forsvare landet fra muslimer og kristne”.  En anden bevægelse er det magtfulde politiske parti, “Jathika Hela Urumaya” (“Den Nationale Befrielsesfront”), som består af buddhistmunke og samarbejder med koalitionsregeringen. Partiet har allerede vist sig at være særdeles voldeligt. Et militant medlem af partiet snigmyrdede i 1958 premierminister S. Bandaranaike.

Kilde: Fides