Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Skoleelever nægtet at gå til afsluttende eksamen på grund af deres kristne tro

I Saisomboon har landsbyens overhoved forbudt tre piger i alderen 14 til 15 år at gå op til deres afsluttende eksamen. De havde ”forspildt retten til uddannelse” på grund af deres tro. Uddannelsesmyndighederne undersøger nu sagen. I en anden sag i en nærliggende landsby afbrød politiet en gudstjeneste (uden en ransagningskendelse) og beslaglagde 53 bibler.

Tre elever fra Laos mellem 14 og 15 år blev forhindret i at gå op til deres afsluttende eksamen ved skoleårets afslutning på grund af deres kristne tro. Denne hændelse fandt sted i Savannakhet provinsen i det centrale Laos, et område hvor den kristne minoritet tidligere har været udsat for krænkelser og marginalisering, i dette kommunistisk styrede land hvor religionsfrihed er strengt overvåget og begrænset.

Ifølge lokale vidners udsagn den 20. maj, forhindrede landsbyen Saimsomboons overhoved pigerne – som gik i skole i nabolandsbyen Liansai – i at gå op til deres afsluttende eksamen på grund af deres kristne tro. De havde ”forspildt retten til uddannelse”, fortalte kilder til foreningen Human Rights Watch for Lao Religious Freedom (HRWLRF).

En kristen aktivist i området, fru Kaithong, henvendte sig til distriktets uddannelsesmyndigheder, og de har igangsat en intern efterforskning af sagen og har kontaktet embedsmænd fra skolen i Liansai. Der er aftalt et møde mellem skolens inspektør og Saisomboons overhoved i de kommende dage hvor man vil beslutte om eleverne skal have lov til at gå til eksamen, eller om forbuddet ”på grund af den tro de bekender sig til” skal stå ved magt.

Samtidig i landsbyen Donpalai, ikke langt fra Saisomboon, har politiet udført en razzia på et bedecenter og konfiskeret 53 bibler fra de troende. Razziaen fandt sted kl. 9.00 om søndagen den 25. maj, mens omkring 80 personer var forsamlet til gudstjeneste under ledelse af den lokale pastor, p. Phupet. ”Disse bøger er onde” råbte betjentene da de konfiskerede biblerne.

Landsbyens overhoved ankom kort efter. Han sendte politiet væk og undskyldte til menigheden, og fortalte at han ikke var blevet informeret om razziaen. Alligevel er de konfiskerede bibler ikke blevet tilbageleveret.

Efter kommunisterne tog magten i 1975, blev udenlandske missionærer udvist, og den kristne minoritet blev underlagt streng kontrol, og retten til at udøve deres tro blev stærkt begrænset. Der er cirka 6 millioner indbyggere i Laos, hvoraf de fleste er buddhister (67 %). Kristne udgør cirka 2 %, og 0,7 % er katolikker.

Religiøs forfølgelse rammer især protestanter. I den seneste tid har AsiaNews rapporteret om adskillige hændelser, blandt andet bønder der har fået frataget deres mad på grund af deres tro, og præster der er blevet anholdt.

Forfølgelsen er taget til siden april 2011, hvor grupper inden for hmong-folket, en etnisk minoritet, afholdt en demonstration der blev undertrykt med vold.

(Kilde: AsiaNews)