Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nyt angreb på kirke og kristnes ejendom i Egypten

Fundamentalistiske muslimer brænder kirke og ødelægger kristne hjem

En gruppe på 3.000 fundamentalistiske muslimer angreb lørdag den 30. september en kirkebygning i Elmarenab i provinsen Aswan i Øvreegypten. De satte ild til den, idet de også plyndrede og brændte nærliggende hjem og forretninger tilhørende kristne. Kirkens indre og fire private hjem og forretninger udbrændte, men ingen kom alvorligt til skade.

Angriberne tilhører såkaldte salafistiske grupper, dvs. folk, der søger at bringe islam tilbage til den rene udgave fra islams tidligste tid. Disse grupper har siden den egyptiske revolution i februar organiseret sig stadig bedre og har stået bag flere angreb på kristne og deres kirker.

Angrebet i Elmarenab kommer efter en periode med stigende spænding, der begyndte i august, da salafisterne på stedet udtrykte vrede over renoveringsarbejder på den lokale kirke. De tvang de kristne til at efterkomme deres krav ved at blokere indgangen til kirken og true koptere på gaderne. Et af kravene var, at de kors, som var anbragt på toppen af kirkens kuppel og andre steder uden på kirken, skulle fjernes. Det indvilligede præsterne og andre repræsentanter for menigheden i. Det var dog ikke nok. Salafisterne krævede nu, at også kirkens kuppel skulle rives ned. Fra kirkens side blev det afvist med henvisning til, at det ville føre til, at kirken ville falde sammen. Det fik salafisternes vrede til at blusse op, og i forbindelse med eftermiddagsbønnen den 30. september opfordrede imamerne fra højttalerne i mere end 20 moskéer i omegnen muslimerne til at angribe og ødelægge kirken og kristnes ejendomme.

De koptiske kristne beskylder nu de lokale myndigheder for ikke at håndhæve nye love, der kræver strenge straffe for sådanne angreb, som er blevet hyppigere i den ustabile situation, der har præget Egypten siden januar. Der er kommet nye og mere liberale regler for godkendelser af kirkebyggeri, men de strenge retninger blandt muslimerne har opfattet det som en provokation, når en kirke bliver bygget eller renoveret. Kirken i Elmarenab var opført med behørig tilladelse fra myndighederne, men salafisterne havde sat spørgsmålstegn ved tilladelsen.

Kilde: Compass Direct News Service