Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nye falske anklager om spionage kan give Brunson 4 x livstid

Andrew Brunson står til fire gange livstid, såfremt det lykkes de tyrkiske myndigheder at få ham dømt på grundlag af de nye, meget alvorlige og falske anklager, der er rettet imod ham.

Nye falske anklager om spionage kan give Brunson 4 x livstid

Billedet ovenfor: Andrew Brunson har nu været uretfærdigt fængslet i knap et år.

Det er snart et år siden, at den kristne præst Andrew Brunson blev uretmæssigt fængslet i Tyrkiet. Myndighederne påstår, at Andrew står i ledtog med terrororganisationen Fethullah Gülen, der formodes at have stået bag det fejlslagne kupforsøg i Tyrkiet i juli 2016. Fethullah Gülen er en tyrkisk muslimsk prædikant, der lever i eksil i USA, og som de tyrkiske myndigheder ønsker udleveret.  

Efter kupforsøget i 2016 erklærede præsident Recep Tayyip Erdogan landet i undtagelsestilstand, og siden da har de tyrkiske myndigheder fængslet mere end 50.000 personer, som ligeledes mistænkes for at have forbindelse til Gülen-bevægelsen, herunder bl.a. lærere, advokater og journalister. Derudover er mere end 100.000 offentligt ansatte blevet suspenderet, hvilket kan minde om noget, der ligner en politisk udrensning.  

Til dato er både Andrew Brunson og hans advokat blevet nægtet adgang til den sag, som myndighederne er i gange med at bygge op omkring ham. Hverken filer, detaljerede anklagebeskrivelser eller konkrete beviser har set dagens lys, og det på trods af at Andrew snart har siddet fængslet i et år.  

Jeg startede en kirke; Jeg er en troens mand, der gjorde dette med statens kendskab. Jeg udøvede ikke spionage – Andrew

Hårde og alvorlige beskyldninger rammer Andrew

Den 24. august 2017 blev en meget udfordrende dag for Andrew Brunson, da hans sag tog en drastisk drejning. Andrew blev via en video-samtale, fra det top-sikre fængsel i Izmir, hvor han blev forflyttet til sidst i juli, forbundet med en dommer i Den Anden Straffedomstol i Izmir. Dommeren fremførte chefanklagerens nye beskyldning mod Andrew. Påstandene lød på at Andrew skulle have fået adgang til statshemmeligheder, herunder politiske og militære oplysninger, til spionageformål, og at oplysningerne skulle bruges til at ’vælte’ det tyrkiske parlament og regeringen samt undergrave statens forfatningsmæssige orden. 

Andrew nægter sig skyldig 

Andrew Brunson reagerede prompte mod de beskyldninger, der blev læst op for ham i retten: ” 

Jeg har aldrig nogensinde mødtes med et medlem af Gülen-bevægelsen. Jeg har aldrig deltaget i nogle af deres møder. Jeg har ikke nogen forbindelse til FETO (Fetullah Gulen Terrorist Organization). Jeg ville aldrig støtte en muslimsk bevægelse. Jeg støtter Tyrkiets enhed. Jeg startede en kirke; Jeg er en troens mand, der gjorde dette med statens kendskab. Mit mål er at fortælle om Jesus Kristus. Jeg udøvede ikke spionage. Jeg kræver en forklaring , hvornår, hvor og hvordan jeg udførte spionage “, udtaler Andrew ifølge World Watch Monitor. 

Også Ihsan Ozbek, der er tyrkisk præst og leder af landets sammenslutning for protestantiske kirker og som har kendt Andrew i mange år, protesterer mod de nye anklager rettet mod Andrew. Ozbek kalder dem ’absurde’ og understreger, at Andrew ikke er en spion, men at der snarere er tale om en ´politisk sag´.  

Donald Trump talte før det amerikanske præsidentvalg de forfulgte kristnes sag, og hans forsøg på at få Andrew Brunson løsladt er et eksempel på, at han sætter handling bag ordene (Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0)

Donald Trump har forsøgt at hjælpe Brunson 

Dansk Europamissions partner Middle East Concern fortæller, at USA’s præsident Donald Trump ved Tyrkiets præsident Erdogans besøg i USA i maj 2017 anmodede Tyrkiet om at sende Brunson hjem til USA. Ligeledes tog USA’s udenrigsminister Rex Tillarson sig tid til at mødes med Andrews hustru Norine ved sit besøg i Tyrkiet samme måned og sendte dermed et stærkt signal til sine tyrkiske værter om, at Brunsons sag er en topprioritet i amerikansk udenrigspolitik. Desværre er der endnu ikke kommet nogle resultater ud af disse anstrengelser, hvilket måske kan tolkes som én blandt mange indikationer på, at NATO-medlemmet Tyrkiet i stigende grad vender USA og Vesten ryggen.

Nogle gisner om, at Tyrkiet ønsker, at Andrew Brunson skal indgå i en fangeudveksling med USA, hvor USA udleverer Fethullah Gülen til retsforfølgelse i Tyrkiet. De nye anklager rettet mod Andrew har taget hårdt på ham, og han har stærkt brug for forbøn.

Du kan hjælpe Andrew og hans familie ved at: 

  1. Bede for Andrew og hans familie 
  2. Skrive til Norine på Facebook og fortælle, at du beder for dem. Klik her.
  3. Skrive til de tyrkiske myndigheder og bede dem løslade Andrew.

Klik her for at downloade appelbrevet.

Underskriv og datér appelbrevet og send det indscannet til Dansk Europamission på: info@forfulgtekristne.dk eller med post til Dansk Europamission, Drejervej 15, 2400 København NV. Dansk Europamission videresender herefter appellen til det tyrkiske indenrigsministerium.

Klik her for at se appelbrevet på dansk.

Støt nu