Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Maryam er løsladt, men anklages på ny

Glæden, der ellers skulle have været stor oven på Maryam løsladelse fra det berygtede Evin-fængsel i Iran den 1. august, risikerer nu at drukne i nye anklager.

Maryam er løsladt, men anklages på ny

Iranske Maryam Naghash Zargaran blev idømt fire års fængsel den 15. juli 2013 for at have ”handlet mod nationens sikkerhed” – blot fordi hun konverterede fra islam til den kristne tro og var aktiv i undergrundskirken. Nu er hun endelig løsladt, og stadig flere chokerende oplysninger om hendes tid i fængslet ser dagens lys.

Blev Maryam bevist fejlmedicineret for sin depression?

Maryam har haft en meget hård tid i fængslet og har måttet kæmpe for at få korrekt medicinsk behandling for sine fysiske lidelser. Hun har flere gange måttet gå i sultestrejke for at råbe de iranske fængselsmyndigheder op, hvilket har resulteret i nogle få korte medicinske orlovsperioder, hvor hun har haft mulighed for at blive behandlet på sygehuset for sin alvorlige hjertesygdom.

Maryam lider af sygdommene: ’hul i hjertet’ (atrieseptumdefekt), knogleskørhed, gigt samt slidgigt i ryggen, og hun har tidligere gennemgået en hjerteoperation. Derudover har hun kæmpet med kronisk depression, der er opstået som følge af de hårde fængselsforhold, samt et ubehandlet skadet ben, som Maryam pådrog sig, efter at en medfange overfaldt hende.

Maryam giver selv et eksempel på den inkompetence eller måske grusomhed, som hun mener afspejler sundhedspersonalets faglighed:

Klinikpersonalet mangler erfaring og empati. Da jeg opsøgte dem pga. min depression, gav de mig et præparat, som jeg tror, hedder Haloperidol. Da jeg kom ud af fængslet, fandt jeg ud af at den ordinerede medicin bliver brugt til sindssyge (psykotiske) patienter. Pillerne paralyserede mig. Jeg kunne ikke engang tænke. Jeg kunne næsten ikke stå op, og jeg faldt flere gange ned ad trappen…”, fortæller Maryam ifølge World Watch Monitor.

Pillerne paralyserede mig. Jeg kunne ikke engang tænke. Jeg kunne næsten ikke stå op, og jeg faldt flere gange ned ad trappen – Maryam om fejlmedicinering i fængslet

Hvad vil de nye anklager mod Maryam føre til?

Maryams fire år lange dom var afsonet den 5. juni 2017, men pga. hendes fravær fra fængslet i forbindelse med orlovsperioderne blev hendes fængselstid forlænget, og hun blev sat i udsigt at blive løsladt den 28. juli 2017. Den 28. juli mødte Maryams familie op foran fængslet, men kun for at blive skuffet, da Maryam ikke blev løsladt. Det forlyder, at fængslet ikke havde modtaget Maryams løsladelsespapirer. Hun måtte derfor vente tre dage yderligere på sin løsladelse. Den 1. august 2017 blev hun løsladt, men det var ikke just glæde, der prægede situationen. Maryam beretter:

”Ingen kan forestille sig, hvor meget jeg led i øjeblikkene, før jeg blev løsladt. Det var planlagt, at jeg skulle løslades kl. 15.00. Jeg var glad helt indtil fem minutter i tre, da myndighederne fortalte mig, at jeg var nødt til at gå med i retten. De bragte mig til retten, kun få minutter før jeg skulle se min familie, som stod uden for fængselsporten og ventede på mig. Jeg blev taget med til Evin Retten for at høre de medicinske fængselspersonalers vidnesbyrd, som beskyldte mig for at fornærme dem under et af mine besøg på klinikken. De sagde, at jeg skreg som en gal. Det, der var sket, var, at jeg var mødt op i fængslets klinik for at få behandling for en meniskskade, men lægen nægtede at se mig. Jeg fortalte lægen, som var tidligere bryder, at klinikken ikke var en brydering. Derfor blev jeg sagsøgt for tilsyneladende at have fornærmet fængslets klinikpersonale”, siger Maryam ifølge World Watch Monitor.

Med de nye anklager rettet mod Maryam, ser hendes fremtid uvis ud. Maryam selv er ikke i tvivl om, hvad hensigten med anklagerne er; nemlig at skræmme og at lægge pres på hende. I retten fik Maryam også et forbud mod at forlade Iran de næste seks måneder, hvilket hun siger er imod loven.

Maryam har fortsat brug for forbøn

Af hjertet tak til alle, der trofast har bedt og skrevet opmuntrende breve til hende. Det har været til velsignelse og styrke for hende i den hårde fængselstid. Bed forsat for Maryam:

  • At Gud må beskytte og velsigne hende i de nye omstændigheder.
  • At de nye anklager må blive frafaldet.
  • At hun må opleve fysisk og mental helbredelse.
  • At hun må få visdom til, hvad hun skal gøre i fremtiden.

Støt nu