Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kristne pensionister beskyldt for at sælge narkotika

Den 31. marts 2013 var ni ældre troende personer i landsbyen Zhaskent i Kasakhstan forsamlet for at fejre påske, have fællesskab, bede og drikke te. Efter et stykke tid kom syv politifolk uanmeldt ind i lejligheden. De risikerer store bøder, men Dansk Europamission sikrer dem advokatthjælp, så dygtige advokater kan forsvare dem og kæmpe for retfærdigheden.

Blandt andet mødte en kaptajn fra kriminalpolitiet, samt en kaptajn og løjtnant fra efterretningstjenestens specielle afdeling for ekstremisme op i lejligheden. Med dem var to mennesker i beruset tilstand som vidner.

Uden at fremlægge en tilladelse begyndte de at optage video og ransage lejligheden. Herefter fik pensionisterne besked på at følge med på politistationen til afhøring. Under afhøringen blev de troende anklaget for at være involveret i uregistreret religiøs aktivitet.

Anklaget for at sælge narkotika

06aDen 3. april blev de troende igen kaldt til politistationen og tilbageholdt i 6 timer. Der blev ved den lejlighed skrevet en rapport som anklagede dem for ulovlige religiøse aktiviteter, og samtidig blev der også skrevet at de var involveret i og blev anklaget for oplagring og salg af narkotika!

Nogle af de ældre mennesker underskrev desværre denne anklage uden at læse den igennem først. Da det blev klarlagt for dem at de var tiltalt for også at sælge narkotika, nægtede resten
at underskrive, og myndighederne truede derefter med at forsinke sagen med en hel dag.

Den 18. april fik fire af de troende: Nina Afanasyeva, Natalya Mananskaya, Yekaterina Balaeva og Oleg Savitsky hver tildelt en bøde på cirka 3280 kroner, der skulle betales inden for en måned.

Ældre er indlagt – og lider psykisk under anklager

Den 19. april blev endnu tre af de troende idømt en bøde på cirka 6590 kroner. To af de troende ældre mennesker er i øjeblikket på hospitalet fordi det hele har været meget hårdt for
dem psykisk, og deres helbredstilstand ikke er god. De har endnu ikke modtaget en stævning eller et bødeforlæg.

De troende i Zhaskent blev anklaget ifølge loven “om religiøse aktiviteter” for at holde mødet i små religiøse grupper i stedet for at holde det i en registreret kirkebygning. Kirken i Zhaskent var en af de kirker som sidste år blev nægtet registrering af myndighederne fordi de var færre
end 50 personer.

En repræsentant for de ni troende har henvendt sig til Dansk Europamission og bedt om hjælp til at føre deres sag ved domstolene så pensionisterne ikke skal betale disse bøder.

Vigtigheden af advokathjælp

Ved at støtte kristne ledere med advokathjælp gennem dygtige og kompetente kristne advokater hjælper man med at forsvare kristne og forhåbentligt vinde de meget dyre og komplicerede retssager som kristne ikke kan føre selv, og som de heller ikke har råd til at føre for egne midler.

Foruden det er det en stor fordel at advokaten selv er kristen, og derfor forstår den kristne som han skal forsvare juridisk.

Da det er meget omkostningsfuldt at føre en retssag, er der behov for enhver pengegave til at hjælpe forfulgte kristne som har brug for advokathjælp. Vi beder derfor om at du hjælper de forfulgte kristne som har hårdt brug for advokathjælp.