Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kristne Medhat undslap mirakuløst Islamisk Stats vold

Henrik Ertner Rasmussen fra Dansk Europamission har netop besøgt Irak og tilset nødhjælpsarbejdet. Her mødte han Medhat der mirakuløst undgik at blive dræbt af Islamisk Stat.

Kristne Medhat undslap mirakuløst Islamisk Stats vold

Billedet øverst: Uddeling af nødhjælp i landsby i Nordirak

Henrik Ertner fortæller: En ung kristen mand, jeg mødte, ved navn Medhat (navnet er ændret af sikkerhedsgrunde), undslap Islamisk Stat.

Islamisk Stat arresterede alle i Medhats landsby, hvor de fleste indbyggere var shiamuslimer, og de undersøgte deres ID-kort. Når de så navnet Ali, gjorde de kort proces. Det viser nemlig at vedkommende er shiamuslim.

Medhat så 97 mennesker dø

Medhat fortæller: ”Jeg så 97 personer dø for øjnene af mig, og da de nåede til mig, troede jeg at jeg også skulle dø. Men de så bare på forsiden af mit ID-kort, hvoraf det fremgik at jeg er kurder, og så sagde de bare: ’Nå, du er en af os (dvs. sunnimuslim, red.), så kør bare videre.’”

Jihadisterne fra Islamisk Stat vendte ikke Medhats ID-kort om og så på bagsiden, hvor der står han er kristen. Han vidste Henrik Ertner sit ID-kort: ”Se, her er mit ID-kort. Vend det om og se – der står at jeg er kristen. Hvis de havde set det, ville det have været ude med mig!”

Talte ikke i 14 dage

Det var vanskeligt for Medhat at fortælle yderligere, men hans mor fortalte at han i 14 dage ikke talte med nogen overhovedet, men blot sad på sit værelse. ”Somme tider græd han. Det ændrede ham på mange måder, det som han havde oplevet.”

Medhat og hans mor havde deres hjem på Ninive-sletten, men i Bagdad, men de tilbringer også megen tid i Erbil, hvorfra de hjælper fordrevne flere steder i det kurdiske selvstyreområde.

Medhat hjælper nu andre

Medhat er ikke blandt dem der er flygtet fra Irak i denne tid. Han er i stedet engageret i nødhjælpsarbejdet for de mange tusinder på flugt fra Islamisk Stat.

Med din hjælp kan han og mange andre kristne ildsjæle uddele nødhjælp og bringe håb til mennesker på flugt i Irak i denne tid.

Du kan tænde et lys denne jul – et lys der bringer varme ind i flygtningenes kolde telte. Titusinder måtte i august flygte fra Islamisk Stat til Nordirak. De har brug for mad, medicin samt varme tæpper og brændsel, så de ikke skal sulte og fryse denne vinter.

• Det koster ca. 975 kr. at sikre at en flygtningefamilie har varmt tøj, sko, madrasser, tæpper og brændsel denne vinter.

• Det koster ca. 585 kr. at sikre at en flygtningefamilie har mad og medicin i en måned.

Flygtningefamilierne vil mærke at mennesker i Danmark står sammen med dem i den kolde vintertid.

Støt Irak: Traumebehandling til enker og IS’ sexslaver nu