Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kristen radiostation på vej i Tyrkiet

Kristen radiostation på vej i Tyrkiet

Mange tyrkere er åndeligt søgende i denne tid. Missionærer, der har arbejdet i Tyrkiet i mange år, fortæller, at de aldrig har oplevet så stor åbenhed som nu.

Mange tyrkere stiller spørgsmål ved islam og søger alternativer, blandt andet i den kristne tro. En kristen radiostation i landet, Dansk Europamissions samarbejdspartner Radio Shema, har netop fået tilbudt en yderligere frekvens på det populære FM-bånd, hvor den helt lovligt må sende kristne udsendelser.

Den nye radiostation skal sende i det sydøstlige Tyrkiet og kan potentielt nå 500.000 mennesker.

Læge anbefaler kristen radio til kræftpatienter

Radio Shema har allerede stationer i Ankara, Samsun, Antalya og Mardin, og en af medarbejderne fortæller her om sin datters klassekammerat, hvis mor, Jelis, var ved at blive behandlet for kræft.

Efter en kemobehandling på et af de førende kræfthospitaler i landet anbefalede hendes læge hende at lytte til Radio Shema, mens hun kom sig. Lægen sagde, at han anbefaler det til alle deres kræftpatienter, fordi det giver dem håb og opmuntrer dem. Hvor er det glædeligt, at virkningen af lovsang, kristen musik og programmer, der er fyldt med håb, er så håndgribelig, at en kræftlæge anbefaler radioen til sine patienter!

Ikke alene får mennesker håb. De kommer også til tro gennem udsendelserne. En lytter fra Røde Halvmåne (den tyrkiske version af Røde Kors), blev stærkt berørt af de skriftsteder, der blev læst op i radioen. Han spurgte en af sine troende venner, hvordan man bliver kristen. Hans ven hjalp ham og sætte ham i forbindelse med en kirke.

Professor i islam besøger kirke

Den åndelige søgen mærkes i høj grad blandt unge. I Samsun, som er et af de områder med færrest kristne i Tyrkiet, kom en professor i islam efter påske på besøg i en kirke med sine studerende, som kunne stille spørgsmål til præsten.

Efter mange spørgsmål spurgte en studerende, om præsten ville holde en prædiken. Professoren skred ikke ind, og præsten kunne holde sin påskeprædiken, hvor han fortalte om det helt centrale i den kristne tro, Jesu død og opstandelse.

Noget sådant ville nok aldrig være sket i Samsun før i tiden, men det sker i disse år.

Radio nedbryder fordomme mod kristne

I Tyrkiet har radioen traditionelt været anset for at være et meget troværdigt medie, mens opfattelsen af tv er mere nuanceret, da det også bruges til underholdning. Derfor anses kristne radioprogrammer
også for at være troværdige og kan nedbryde de mange fordomme, som stadig trives i visse dele af befolkningen.

Fordommene opbygges bl.a. i skolerne, hvor eleverne fejlagtigt lærer, at Jesus kun er en profet, og at kristne på grund af treenighedslæren tror på tre forskellige guder. Mange mener også, at det er uforeneligt med national tyrkisk identitet at blive kristen. Derfor kan muslimer, der konverterer til den kristne tro, opleve et stort pres fra familie, venner og lokalsamfund, til at vende tilbage til islam.

Radio Shemas programmer nedbryder disse fordomme. Programfladen spænder bredt, og der er nyhedsprogrammer, politiske programmer og sportsprogrammer, som ikke er direkte forkyndende, men som taler ud fra kristne værdier og moral. Der er programmer, der gennemgår Bibelen, kristen musik og programmer, hvor mennesker fortæller om deres trosrejser. Der er kvindeprogrammer, og et mandeprogram er på vej.

Opfølgningsteams sidder klar til at modtage henvendelser fra lytterne og kan følges med dem på deres trosrejse.

“Der er vækkelse på vej”

Den nye radiostation vil sende i det sydøstlige Tyrkiet, hvor der er allerfærrest kristne.

En af vores kontakter i Tyrkiet fortæller: ”Der er vækkelse på vej. Der har aldrig været så stor åbenhed, og der har aldrig været så mange, der lytter til vores programmer”.

Du kan sikre, at flere mennesker i Tyrkiet hører om Guds kærlighed. Det koster 149.607 kroner at købe radioudstyr og drive den nye radiostation i 1½ år, svarende til omkring 11 kroner per time, hver dag i ugens syv dage. Det kan gøres så billigt, fordi visse programmer, der udsendes i andre dele af Tyrkiet, kan genbruges.

Hjertelig tak om du vil stå sammen med de lokale tyrkiske radiomedarbejdere, som rækker ud til søgende mennesker i Tyrkiet.

Støt Tyrkiet: Kristen radio nu