Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kristen fange i Iran dømt til seks års fængsel

Den kristne fange Farshid Fathi, som har siddet i det berygtede Evin-fængsel i 15 måneder uden mulighed for udgang, er blevet idømt seks års fængselsstraf af en revolutionsdomstol i Iran.

Ifølge det iranske nyhedsbureau Mohabat News, forlyder det at Farshid Fathi, en kristen fange, har modtaget en dom på 6 års fængsel af den iranske revolutionsdomstol.

Efter flere udskydelser fandt retssagen endelig sted i januar 2012 i en retssal i Evin-fængslet efter mere end et års usikkerhed.

Selvom detaljerne fra retssagen ikke er blevet offentliggjort, fortæller en kilde at anklagerne imod Fathi lød på “handlinger mod regimets sikkerhed, kontakt med udenlandske organisationer og religiøs propaganda”.

Kilden fortalte Mohabat News at Fathis sag vil gå videre til en ankedomstol efter at hans advokat har anket dommen på seks års fængsel. Kilden vurderer at det ikke er usandsynligt at dommen kan blive ændret ved en appelsag.

Denne dom er faldet efter at Fathi har været ulovligt varetægtsfængslet i total usikkerhed i de sidste 15 måneder.

En sådan uretmæssig dom, afgivet af den islamiske republiks retssystem til en kristen konvertit, hvis eneste forbrydelse er at han har praktiseret sin kristne tro, er imod internationale regler og menneskerettighedskonventionen som den islamiske republik har underskrevet og er forpligtet til at følge.

Farshid Fathi sidder i øjeblikket i afdeling 350 i Evin-fængslet.

Hård kurs mod konvertitter til kristendommen

Farshid Fathi har tilbragt adskillige måneder i isolationscelle og har på intet tidspunkt fået udgangstilladelse. For at øge det mentale pres på ham op til fejringen af Norouz, meddelte fængselsvagterne og forhørslederne ham at han ville blive midlertidigt løsladt, men da han var på vej ud fra afdelingen blev han stoppet og ført tilbage til isolationscellen.

Farshid Fathi blev født i 1979. Han er gift og har to børn. Han blev arresteret af sikkerhedsmyndighederne i Teheran d. 26. december 2010 som led i en aktion mod kristne op til nytårsfejringen. Omkring 60 kristne borgere og medlemmer af husmenigheder i Teheran og andre byer blev arresteret i forbindelse med dette nøje koordinerede og velorganiserede angreb fra sikkerhedsmyndighederne. De kristne fangers familier blev oplyst om at anklagerne mod de arresterede lød på konversion (frafald fra islam), evangelisering samt kontakt med kristne organisationer.

Dagen efter denne hændelse begyndte regimets nyhedskanaler at offentliggøre nyheden og erklærede at lederne af evangelisk kristendom i Iran var blevet arresteret. Teherans guvernør, Morteza Tamadon, beskrev de tilfangetagne kristne som “ekstremister” som “gennemtrænger islam som korrupte og afvigende mennesker”. Ifølge Irans officielle nyhedsbureau fortalte han at de kristne har forbindelser til England. Det er meget udbredt at Irans styre på denne måde anklager sine fjender for at være støttet af Vesten. Tamadon tilføjede at “denne gruppe prøvede at etablere en ekstrem form for kristendom i lighed med Taleban og Wahhabi i islam. De blev sporet, og nogle af deres ledere gik i vores fælde og udløste det indledende angreb mod dem!” Han tilføjede også at han vil øge presset mod de evangeliske kristne med flere anholdelser.

Kort efter at Morteza Tamadon havde holdt sin tale, og den øverste leder, Ali Khomeini havde holdt en anden tale hvori han udtalte at huskirker skulle på dagsordenen, udbrød en ny bølge af overvågning og anholdelser af kristne konvertitter i Iran.

Dette nye pres blev forøget efter nytåret 2011 og er fortsat lige siden. Ifølge den årlige rapport om anholdelser af kristne konvertitter i Iran i 2011-2012, som udgives af Mohabat News, er et stort antal iranske kristne blevet stævnet, og en del er blevet arresteret. Disse kristne, som for de flestes vedkommende er konverteret fra islam, bliver i følge myndighederne retsforfulgt for deres aktive engagement i evangelisk arbejde.

Læs mere om arbejdet for de forfulgte kristne i Iran her…

Kilde: Mohabat News