Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kirke revet ned for at skaffe islamiske stemmer

Trods protester fra de troende blev nedrivningsordren udført. Kristne ledere opfordrer til at undgå fjendtligheder. Nedrivningen sker som del af et forsøg på at vinde stemmer fra ekstremistiske islamister op til det kommende valg. Yasmin-kirken er også i risikozonen.

Kristne ledere opfordrer de troende til at holde sig i ro og undgå enhver form for “fjendtligheder” der kunne forværre den problematiske situation yderligere. Trods det er der store spændinger, og situationen kan hurtigt eksplodere i vold som reaktion på nedrivningen af Setu-kirken tilhørende den protestantiske Huria Kristen Batak Kirke. Kirken lå i Bekasi i den indonesiske provins Vestjava. Nedrivningen fandt sted sent om aftenen den 21., trods protester fra menigheden som gik på gaden for at forsvare deres kirke. Myndighederne valgte at overhøre den kristne minoritets argumenter og ødelagde – efter flere måneders tovtrækkeri – en kirke der i 13 år har været ramme om gudstjenester hver weekend.

Myndighederne i Bekasi forsvarer sig med at nedrivningen er helt legitim fordi kirken ikke havde den rette byggetilladelse – den berygtede IMB (Izin Mendirikan Bangunan).  Proceduren hvis man vil bygge en kirke i Indonesien er kompliceret, og det kan tage fem til ti år at opnå alle de rette tilladelser. Den skrivelse der giver tilladelse til at åbne en byggeplads, udstedes af de lokale myndigheder. Processen er endnu mere kompliceret hvis det er en kirke man ønsker at bygge. Så skal godkendelsen til at opføre bygningen godkendes af et flertal af de lokale indbyggere og den lokale gruppe for interreligiøs dialog. Ofte kommer der “uspecificerede årsager” i spil der får embedsmændene til at trække sagen i langdrag pga. pres fra radikale islamiske bevægelser.

Den protestantiske Setu kirke har tilsyneladende ikke de nødvendige papirer i orden selv om repræsentanter fra kirken gentagne gange har ansøgt om godkendelserne uden at få noget svar.

Ifølge kilder fra Setu kirken er nedrivningen, som de kalder “en alvorlig overtrædelse af religionsfriheden”, motiveret af “politisk opportunisme”. Der er ofte episoder forårsaget af religiøse spændinger og angreb på kristne i Vestjava, og nu forværres situationen af politiske manøvrer op til det kommende borgmestervalg. For at opnå støtte fra det muslimske flertal, herunder især de islamiske fundamentalister, angriber politikerne minoriteternes rettigheder, og primært de kristnes.

Pastor Leonard Nababan, leder af HKBP i Bekasi, beder de troende om at bevare roen og undgå voldelige episoder. Samtidig lover han at “gøre alt hvad der skal til for at forsvare retten til frit at udøve sin religion”.

Nu rettes opmærksomheden mod Yasmin kirken i Bogor, Vestjava, som også er i fare for at blive revet ned, lige som det skete i Bekasi.

Kilde: AsiaNews