Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Islamiske advokater presser på for dødsdom til egyptisk konvertit

I retssagen, der drejer sig om, hvorvidt en kristen lovligt kan skifte religion, står han sigtet for ‘frafald.’

Af Roger Elliott

I det seneste retsmøde om en muslimsk-født ægypters kamp for officielt at konvertere til kristendommen slår modpartens advokater til lyd for, at han findes skyldig i “frafald” eller i at forlade islam og dømmes til døden.

Mere end 20 islamiske advokater overværede retsmødet søndag den 22. februar i Maher Ahmad El-Mo’otahssem Bellah El-Goharys retssag om at opnå identifikationspapirer med kristendom angivet som hans religiøse tilhørsforhold. To advokater ledede sagen: Ahmed Dia El-Din og Abdel Al-Migid El-Anani. “[El-Din] indledte med at sige, at Koranen befandt sig på et højere stade end Bibelen,” forklarede en af El-Goharys advokater, Said Fayez, Compass. “[El-Din sagde], at mennesker kan bevæge sig opad i religionshierarkiet, men ikke nedad, så mennesker kan ikke bevæge sig væk fra islam, da denne religion rangerer højest. ”

Notater fremlagt af modpartens advokater hævdede, at sager som El-Goharys udgør en del af et amerikansk zionistisk angreb på islam i Ægypten, at kristendommen er en laverestående religion end islam, og at kopterne beskytter og forsvarer konvertitter fra islam og udsætter sig selv for fare. “Vi modtog 150 sider fra dem, som handlede om religion,” sagde Fayez. “Vi er ikke i stand til at tale om religion, vi taler kun om loven.” 

El-Gohary slået

El-Gohary var ikke til stede ved retsmødet, da det ville være forbundet med ekstrem personlig fare at møde op. Han havde planlagt at få papirer, som befuldmægtigede advokat Nabil Ghobreyal til at handle som hans stedfortræder i retssalen, men personalet på folkeregistret bandede ham langt væk og slog ham, sagde advokater.

Dommer Hamdy Yasin var nødt til at udsætte sagen til den 28. marts, fordi El-Gohary ikke fik de nødvendige fuldmagtspapirer. “Jeg er nu ude af stand til at gøre andet,” sagde El-Gohary, som har holdt sig skjult, til Compass. “Jeg er nødt til at komme [til retsmødet] trods risikoen. Jeg tror, at Gud vil beskytte mig. Det er en meget vanskelig beslutning, men jeg er nødt til at komme.”

Koptere og kristne konvertitter står dagligt over for en sådan systemisk fordom i kampen for deres rettigheder, sagde han. “Vores rettigheder i Ægypten som kristne eller konvertitter er ringere end dyrs rettigheder”, sagde El-Gohary. “Vi fratages sociale og civile rettigheder, fratages vores arv og overlades til at blive dræbt af fundamentalister. Ingen gider efterforske sagerne eller interessere sig for os.”

Den 56-årige El-Gohary er blevet angrebet på gaden, spyttet på og slået ned i forbindelse med sin kamp for at vinde retten til officielt at konvertere. Han sagde, at han og hans 14-årige datter fortsat modtager dødstrusler via sms’er og telefonopringninger. Men han har også modtaget sms’er med opmuntringer fra andre muslimsk-fødte konvertitter, som er for angste til at gøre som han, fortalte han. “Hver dag får jeg opringninger fra mennesker, som er konverteret i hemmelighed”, sagde El-Gohary. “De spørger mig hver dag, hvad der sker, fordi det påvirker deres fremtid.”

Den fare, som han og hans datter befinder sig i, har fået El-Gohary til at antyde, at han højst sandsynligt forlader Ægypten, men ikke før retssagen er ovre. “Han ville ikke rejse uden at gennemføre denne retssag, han ønsker ikke at forlade landet, før den er forbi”, sagde advokat Ghobreyal. “Fordi det [konversion] er hans ret; derefter vil han gøre, hvad han har lyst til.”

El-Gohary sagde, at han føler et ansvar for at vidne om Gud og Jesus. “Jeg er nødt til at gøre, hvad jeg gør, for Guds skyld og for konvertitternes skyld, til Guds ære”, sagde han.

Han besluttede at skifte religionstilhørsforhold juridisk, da han var bekymret over, hvilken konsekvens hans “uofficielle kristendom” ville have på hans familie. Han sagde, at han især var bekymret for sin datter, Dina Maher Ahmad Mo’otahssem. Selv om hun er opdraget som kristen, så vil hun, når hun fylder 16, modtage et identifikationskort, som opgiver hendes religion som muslimsk, med mindre hendes far vinder sin appelsag. I skolen er hun blevet nægtet ret til at deltage i den kristendomsundervisning, som tilbydes Ægyptens kristne minoriteter, og hun er blevet tvunget til at deltage i den muslimske undervisning. Religion er en obligatorisk del af den ægyptiske undervisningsplan.  

Opmuntring i horisonten

Trods tilbageslag, forsinkelser og den skrappe tone i retssalen har El-Gohary og hans advokater bevaret en optimisme, ikke kun angående hans egen sag, men også angående hele landet. “Der er opmuntrende tegn i horisonten på, at der vil komme en tid i fremtiden, hvor vi vil opnå lige rettigheder”, sagde Fayez. “Mennesker er begyndt at bede om deres rettigheder og kræver at få religionsfrihed. Det er et godt tegn.”

Mohammed Hegazy, den første muslimsk-fødte kristne konvertit, som har forsøgt at få sin religion officielt registreret, lever også i skjul efter at have modtaget dødstrusler. Trods en forfatning, som yder religionsfrihed, er der aldrig forekommet et tilfælde af lovlig konversion fra islam til en anden tro. Hegazy, som indgav sin sag den 2. august 2007, blev nægtet retten til officielt at konvertere den 29. januar 2008 i en retsafgørelse, som erklærede, at det var imod islamisk lov, at en muslim forlod islam.

Dommeren baserede sin afgørelse på artikel II i den ægyptiske forfatning, som holder islamisk lov, eller sharia, i hævd som kilden til ægyptisk lov. Dommeren sagde, at islam i henhold til sharia er den endelige og mest fuldendte religion, og derfor praktiserer muslimer allerede fuld religionsfrihed og kan ikke vende tilbage til en ældre tro (kristendom eller jødedom).

Kilde: Compass Direct News