Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Interview: Kristne bringer håb i Mellemøsten under covid-19

Selvom forfølgelse, borgerkrig og økonomisk armod får kristne til at forlade Mellemøsten, bliver nogle og bringer håb.

 Selv Europa kæmper økonomisk pga. covid-19, men på grund af borgerkrigene i Syrien og Yemen og destabiliseringen af Irak kæmpede disse lande allerede inden pandemien for at overleve økonomisk. For nogle er det vanskeligt blot at få noget at spise. 

Det fortæller projektlederen, som har et indgående kendskab til regionen og er dybt involveret i udførelsen af det hjælpearbejde, Dansk Europamissions givere finansierer.    

Hvorfor er det vigtigt, at vi arbejder for, at kristne bliver i Mellemøsten? 

– De kristne er håbets folk. Når håbets folk forlader et land, vil det føre til en yderligere acceleration af håbløshed. De kristne er ikke på nogle af de stridendes side, men kan være mæglere. Eksempelvis sidder nogle af vores samarbejdspartnere mæglingskommitterer i Aleppo og arbejder på forsoning mellem krigens parter.  

– Hvordan forsones et samfund efter en krigder har bragt meget mistillid? De kristne er i deres dna håbets folk, da de tror på, at Kristus har forsonet os med Gud. De kender til vigtigheden af forsoning, behovet for at tilgive, behovet for at begynde forfra for at bygge ny tillid og nye relationer på tværs af etniske skel. Sådan en rolle har kristne spillet i århundreder og skal også spille i dag.  

I det nordlige Syrien står nødlidende i kø for at få nødhjælp uden for en kirke.

Tiltrækker det mennesker til kirken? 

– Ja, når befolkningen i Syrien, Irak og Yemen ser kristne bringe håb og nødhjælp, uden at se til modtagerens baggrund. Når kristne bare hjælper mennesker i nød, uden at gøre forskel. Det har vi set mange gange. Det tiltrækker muslimer, som siger: ”I hjælper os. Hvorfor? Vi behandler jer meget anderledes. I modtager ikke hjælp fra os. Hvorfor? 

– Mange unge er trætte af de politiske og muslimske ledere, som ikke giver individet frihed. De føler, at de kristne har noget værdifuldtMange islamiske lærde har ikke svar og giver ikke håb og fremtid til folket i mødet med covid-19. Mennesker ser håbet blandt de kristne; hvordan de hjælper hvor andre er bange for at gå ind pga. pandemien. De distribuerer masker og nødhjælp hvor andre bliver væk. De besøger de fattige, også i de hårdt ramte i Aleppo. 

Dreng i Yemen får nødhjælp

– Vi opmuntrer kristne til at blive i Mellemøsten, da de er håbets folk – ikke kun for andre kristne, men for hele samfundet. En medarbejder i Bagdad hjalp andre. Han var ikke bange for covid-19, men blev smittet selv. Manden kom på intensiv og lægen sagde, at der ikke var noget håb. Mange kristne bad, og på én nat var der en ændring. Pludselig kunne han rejse sig og selv trække vejret. De så bønnens kraft, kraften i håbet.  

– Derfor er det vigtigt at hjælpe kristne i Mellemøsten. Jesus sagde: ”Man tænder heller ikke et lys og sætter det under en skæppe (…) Således skal jeres lys skinne for mennesker” (Matthæus 5,15-16). I en krise som covid-19 lyser selv små lys klart, da der er mørke overalt. Derfor må vi støtte kristne, så lyset ikke går ud og mørket får magten. 

– Dansk Europamissions givere er med i Irak, Syrien og Yemen og opmuntrer de kristne, som vil blive. Faktisk ønsker ikke alle kristne at forlade deres hjemlande, men de tror, de har et kald til at bidrage til samfundet og bidrage til deres lands fremtid. De siger: ”Vi er Mellemøstens kristne, og den kristne tro er fra Mellemøsten. Hvorfor skulle vi forlade kristendommens krybbe, vores rødder? Vor herre Jesus er fra Mellemøsten.  

– Dansk Europamissions givere opmuntrer Mellemøstens kristne, står sammen med dem, viser støtte og solidaritet. Enhver der føler sig alene vil være mismodig, selv den modigste, men vi vil opmuntre svage såvel som modige. Vi vil sige, at I er ikke alene og Jesus er med jer. Vi vil give jer tegn på, at I kan gøre en forskel, vi vil give jer olie, så jeres lampe fortsat kan skinne i mørket.  

– Mange etniske kristne forlader Mellemøsten, men Herren passer på sin kirke i Mellemøsten og rejser nye kristne med muslimsk baggrund, der er tiltrukket af de kristne, der bliver. Antallet af muslimer, der kommer til Kristus, er stigende netop i denne tid. Også derfor er det vigtigt, at kristne bliver, så de kan oplære de nye troende, slutter projektlederen.  

Mange tak til alle, der støtter vores helte, vores forfulgte, men frimodige kristne brødre og søstre i Mellemøsten 

Støt Yemen: Nødhjælp til kristne og andre minoriteter nu

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne nu