Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Heltemodig bedstemor kæmper for at tage sig af forældreløs dreng

Hans mor følte sig tvunget tilbage til Nordkorea, og faderen er i fængsel

Af Tim Peters

Da vi nærmer os den simple hytte i en landsby i det nordøstlige Kina d. 31. januar, får et iskoldt vindstød os til at trække jakkerne endnu tættere sammen om os for at beskytte os mod den voldsomme kulde. Minus 29 grader!!  Vi kan kun gisne om de strabadser mange nordkoreanske flygtninge må igennem på sådan en dag. De skal både udsættes for det iskolde vejr og den konstante fare for at blive fanget af kinesiske sikkerhedsstyrker.

Billede: Byung-soo sammen med den kære ældre dame der tager sig af ham

Men lige netop denne dag er vi her ikke for at hjælpe flygtninge over grænsen, men for at besøge en otte-årig dreng hvis nordkoreanske mor forsvandt fem år tidligere. Hun kunne ikke længere holde ud at leve med den konstante frygt for at blive arresteret og tvangshjemsendt fra Kina til hendes hjemland, Nordkorea.

Det første vi lægger mærke til da vi går ind i hytten, er den stærkt begrænsede plads, ikke ulig de kinesiske bønders hytter for hundreder af år siden. Vores blik drages mod tilstedeværelsen af en stille og værdig person i firserne som virker uforstyrret over at adskillige udlændinge kommer ind i hendes hjem. Ikke langt derfra ligger Kim-Byung-soo under et tæppe på det hævede, opvarmede gulv. Han ser lidt mistænksomt, men ikke uvenligt, på os.

Med vores projektpartners hjælp til at lede samtalen erfarer vi at det udelukkende er den 88-årige bedstemor der tager sig af Byung-soo. Drengens kinesiske far er i fængsel, og vi har ingen konkrete oplysninger om hvornår han bliver løsladt. Byung-soo’s energi og til tider uregerlige adfærd er tydeligvis en enorm udfordring for hans bedstemor, som tappert prøver at være både mor og far for drengen.

For at lette den økonomiske byrde som Byung-soo lægger på sin bedstemor, giver HHK og Dansk Europamission et regelmæssigt tilskud som hjælp til de ekstra udgifter. Dette regelmæssige tilskud giver også vores projektpartner en mulighed for med jævne mellemrum at dele evangeliets grundlæggende budskaber med dem ved besøgene i hjemmet. Denne åndelige dimension er en vigtig kilde til vejledning, trøst og opmuntring for både børnene og dem der tager sig af dem.

I de tre nordligste provinser Liaoning, Jilin og Heilongjiang er der blevet født adskillige børn af kvinder der er flygtet fra Nordkorea. I en skræmmende høj andel af tilfældene er mødrene blevet tvangshjemsendt til deres hjemland eller er flygtet fra den konstante frygt for at blive fanget af det kinesiske politi. Mange tak for din støtte til Dansk Europamission til at bringe hjælp, tro og håb til de mange børn fra disse splittede familier. Jesus sagde: ” Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig.” (Matt 25,40)