Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

...vi har virkelig brug for et sted som dette

Unge, uuddannede piger som Natasha i Kirgisistan er i fare for at blive ofre for mafiaens skrupelløse menneskehandel og ende i prostitution. Forfulgte kristne i landet hjælper piger som Natasha, så de kan få en uddannelse og en ny start på livet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOrdene kommer fra Natasha, der bor i Egehuset i Kirgisistan. Natashas mor døde, da hun var 11 år gammel. Derefter blev hun sendt på børnehjem. Hun har aldrig set sin far, men tror, at han måske bor i Rusland.

Et af de fattigste lande i det tidligere Sovjetunionen

Der er mange udsatte unge som Natasha i Kirgisistan. Den centralasiatiske republik Kirgisistan var en del af det tidligere Sovjetunionen, der blev opløst i 1991. I overgangen fra planøkonomi til markedsøkonomi oplevede befolkningen høj arbejdsløshed, tiltagende korruption og stigende kriminalitet.

EgehusetEgehuset

Økonomisk klarede Kirgisistan sig dårligst blandt landene i det tidligere Sovjetunionen, med undtagelse af de krigshærgede lande Armenien, Aserbajdsjan og Tadsjikistan. På trods af forbedringer i landets økonomi de seneste år får mange teenagere ikke nogen ungdomsuddannelse, de mangler et sted at bo og får ikke hjælp fra regeringen.

De mest sårbare lokkes ud i prostitution

ElizaEn skrupelløs mafia udnytter fattige, unge pigers ønske om et anstændigt job og god indtægt på det groveste. Piger tilbydes eksempelvis arbejde i restaurationsbranchen eller rengøring i Dubai, Tyrkiet eller Thailand. De låner penge af “agenten” (alfonsen) til flyrejsen, men når de kommer frem, opdager de, at det arbejde, de var stillet i udsigt, ikke findes.

I stedet tilbyder “agenten”, at de kan arbejde gælden af ved at prostituere sig. Det kan tage lang tid at tilbagebetale denne gæld til ågerrenter. Imens alfonsen kan tjene styrtende med penge, ødelægges disse piger åndeligt, sjæleligt og fysisk.

DianaBlandt de mest udsatte unge er tidligere børnehjemsbørn. Når de fylder 15 år, kan de ikke længere bo på børnehjem og er derfor ofte overladt til sig selv. Grunden til, at de som børn kom på børnehjem, kan være, at de kommer fra dysfunktionelle hjem med alkoholisme og seksuelt misbrug. Desuden er mange kirgisiske mænd rejst bort fra deres familier for at tjene penge som gæstearbejdere i Rusland, hvor det er nemmere at få arbejde end i Kirgisistan, hvilket Natasha fortæller, måske også er tilfældet for hendes far. Hvis moderen af forskellige årsager også er væk, kan teenagere være sårbare over for mafiaens forførende tilbud om arbejde, penge og succes i udlandet.

Hjælper de mest udsatte

For at hindre, at udsatte teenagere i det fattige land bliver ofre for den velorganiserede menneskehandel, giver forfulgte kristne, med hjerte for børn og unge, hjælp til tidligere børnehjemsbørn.

EgehusetbibelstudietDermed kan de opleve trygheden ved at bo i et hjem, hvor der er medarbejdere, der viser dem den omsorg, som er så vigtig i teenageårene. De får mad og lægehjælp og får støtte til at gennemføre en ungdomsuddannelse og udrustes på denne måde fagligt til at kunne blive selvforsørgende. En aften hver uge afholdes der bibelstudie i Egehuset, som det er frivilligt for pigerne at deltage i. Flere af pigerne har oplevet at komme til tro på Jesus gennem deres deltagelse i projektet.

Støt arbejdet nu: 

Støt nu

De forfulgte kristne gør en positiv forskel i samfundet

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMen hvordan har de kristne overskud til at hjælpe unge i et land, hvor forfølgelsen af kristne er tiltagende? I 2008 besværliggjorde en lovændring registreringen af kirker, da en kirke fremover skulle have 200 medlemmer i stedet for tidligere 10 for lovligt at kunne mødes. Desuden er al distribution af bibler og kristen litteratur på offentlige pladser blevet forbudt.

Disse tendenser til øget forfølgelse af kristne hindrer dem dog ikke i at række en hjælpende hånd ud til udsatte i deres samfund. Et sådant træk kan modsat vække respekt hos myndighederne og det omgivende samfund, når Kirken gør en positiv forskel for sårbare teenagere, der ellers er i risiko for at ende i prostitution.

“Jeg kan virkelig godt lide dette hus, og jeg er glad for at være her”

Natasha fortæller: “Jeg kan virkelig godt lide dette hus, og jeg er glad for at være her. Jeg kan ikke forestille mig et andet sted. Jeg kan lide menneskene omkring mig. Tak for de mennesker, der åbnede dette hjem, for vi har virkelig brug for et sted som dette.” Natashas drøm er at starte selvstændig virksomhed for at blive i stand til at åbne et børnehjem eller hjælpe børn, der allerede er på børnehjem.