Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Forsøg på ulovlig lukning af kirke i Aserbajdsjan

Myndighederne truer Dansk Europamissions partnerkirke i Baku med lukning efter knap 20 år uden problemer

Aserbajdsjans Statskomité for Arbejde med Religiøse Organisationer har foretaget skridt til lukning af Greater Grace-kirken i hovedstaden Baku. Sagen om lukningen begrundes med at det ikke er lykkedes kirken at gennemgå den tvungne genregistrering, fortæller Forum 18. Det er for øvrigt femte gang landets trossamfund tvinges til at gennemgå en omregistrering, hver gang efter at nye og strengere regler er blevet indført for at øge statens kontrol med trossamfundene.

Dette nye skridt menes at være det første forsøg fra myndighedernes side til tvangslukning af et trossamfund ved domstolene efter at tvungen genregistrering blev pålagt i medfør af den strenge religionslov af 2009. Hvis myndighederne får magt som de har agt, vil kirken miste sin juridiske ret til at eksistere. Uregistreret udøvelse af religions- eller trosfriheden er ulovlig ifølge religionsloven, hvilket strider imod internationale standarder for menneskerettigheder. Kirkens medlemmer forkaster statens søgsmål med den begrundelse at “ulovlig likvidering” af dens juridiske status, som kirken har haft siden 1993, ville være et indgreb i medlemmernes “forfatningsmæssige rettigheder til religionsfrihed”. “Retssagen vil begynde på korrekt vis den 15. marts kl. 16,” fortalte dommer Tahira Asadova Forum 18.

Lederen af Aserbajdsjans Baptistunion, Ilya Zenchenko, der for nogle år siden fik hjælp af Dansk Europamission til advokatbistand for to baptistpræster der var fængslet for deres kristne aktiviteter, men på falske anklager, bakker Greater Grace-kirken op og kalder også myndighedernes skridt ulovligt og forfatningsstridigt og det “bringer Aserbajdsjan i miskredit internationalt.” Planerne om lukning af kirken, siger han, “straffer folk der ønsker at leve ærligt. Statskomitéen, som har pligt til at hjælpe religiøst troende, undertrykker dem i stedet,” sagde Zenchenko, der meddelte at han og andre protestantiske præster vil være til stede i retten for at vise solidaritet. Han opfordrede landets præsident, Ilham Aliev, og Organisationen for Fred og Sikkerhed i Europa (OSCE) til ikke at ignorere kirkens situation.

Dansk Europamissions generalsekretær, Henrik Ertner Rasmussen, udtaler: “Vi har samarbejdet med Greater Grace-kirken stort set siden den begyndte, og det er noget af et chok for os at høre at den pludselig er truet med lukning, især da den har været meget veletableret og har fungeret i fuld offentlighed med velbesøgte gudstjenester i den historiske lutherske kirkebygning i det centrale bykvarter der opstod i forbindelse med det store olieboom i området omkring år 1900. Ud over gudstjenesterne har Greater Grace-kirken været aktiv i sociale programmer til gavn for handicappede og andre svage grupper i samfundet.

Det Internationale Melodi Grand Prix skal foregå i Baku om to måneder. Vil Aserbajdsjans regering bruge denne mediebegivenhed med al den virak der omgiver den, til at skjule den udbredte mangel på ytringsfrihed i landet, en mangel der både berører pressen, det politiske liv og trossamfundene? – Vil medierne bare se den glitrende overflade og helt glemme den undertrykkelse som landets regime står for? – Den russiske gruppe af bedstemødre, der vil repræsentere Rusland i konkurrencen, vil bruge de penge de tjener ved deres optræden, til at finansiere et kirkebyggeri. Mon det får lov at blive rapporteret lokalt i Aserbajdsjan, eller vil det blive fortiet?”