Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Eritreanske kirker i udlandet under pres

Præster jages af regimet gennem dets ambassader

En af de vigtigste aktiviteter, der udøves af Eritreas ambassader i udlandet, er at bringe alle Den eritreanske ortodokse Kirkes menigheder i udlandet under regeringens totale kontrol. Ambassaderne gør dette gennem skræmmekampagner og ved at så uenighed og splid. Lokale medlemmer af Eritreas enerådende parti, PFDJ, samt ansatte på ambassaderne vides at stå bag denne skændige kampagne.

En af de mange kirker, der har været mål for en sådan ustandselig kampagne, er den ortodokse Kidane Mehret (Barmhjertighedens Pagt) Kirke i Nairobi i Kenya. For to år siden blev den tidligere præst dér, fader Hadgu W. Haimanot, tvunget ud af sin kirke, på grund af at han modsatte sig den uønskede indblanding i kirkens anliggender fra den eritreanske ambassades side i Nairobi. Da han modtog trusler på livet, søgte han tilflugt hos FN’s Flygtningehøjkommissariat i Nairobi, hvorefter han fik asyl i USA.

For fire år siden undslap en anden præst, fader Ghebreberhan Fesseha, som opholdt sig i Sudan, et mordforsøg udført af agenter fra Eritreas regime.

Det seneste offer er fader Berhane Haileab, en tidligere støtte af regimet. Han blev bragt til Nairobi fra Asmara for at erstatte fader Hadgu for næsten to år siden. Siden han indtog sin stilling, er han løbet ind i de samme vanskeligheder med ambassaden som sin forgænger, efter sigende fordi han har indtaget en lignende holdning.

Yoftahe Dimetros, den politisk udnævnte leder gennem de sidste otte år af Den eritreanske ortodokse Kirke som et blot og bart departement af det undertrykkende regime, kom til Kenya midt i december 2009 for at tvinge fader Berhane til at adlyde ordrerne fra ambassaden. Da præsten stod fast, overrakte Yoftahe ham et brev med ordre om at præsentere sig i Asmara, Eritreas hovedstad, inden den 24. december 2009. Fader Berhane nægtede fortsat, hvorved han satte spørgsmålstegn ved Yoftahes egen legitimitet og autoritet over Den eritreanske ortodokse Kirke.

Den 3. januar 2010 brød medlemmer af Eritreas regeringsparti på foranledning af Eritreas ambassade i Nairobi, ind i fader Berhanes bolig og tog alle hans ejendele. Efter at være blevet forhindret i at gå ind i kirkebygningen og truet på livet er fader Berhane Haileab gået i skjul i Nairobi. Organisationen In Chains For Christ (I lænker for Kristus) har fået oplysninger om, at han har anmodet om og fået beskyttelse fra FN’s Flygtningehøjkommissariat i Nairobi.

Ironisk nok hørte fader Berhane tidligere til regimets trofaste støtter, og han har før udtrykt enighed med regimets fængsling af andre præster, ja, han har været kendt for at være Yoftahes højre hånd.

Eritreas regime er gennem flere år blevet fordømt internationalt på grund af sin grusomme undertrykkelse af kristne og andre religiøst og politisk aktive personer, lukning af mange kirker og fængsling af over 3500 kristne, heriblandt flere præster, inklusive Den eritreanske ortodokse Kirkes patriark, der blev afsat af regimet og befinder sig under husarrest.

Kilde: www.InChainsForChrist.org