Don't get discouraged 

En mand sad i 1660’erne og mange år frem indespærret i et fængsel i Bedford i England, fordi han ikke ville ophøre med sin kristne forkyndervirksomhed uden for den etablerede kirke.

Af Christian Petersen

Share article

Trusler og overtalelsesforsøg fra dommeren påvirkede ham ikke, selvom fængslingen havde store konsekvenser for ham og hans fattige familie. Han svarede kort og godt: “Kommer jeg ud af fængslet i dag, så prædiker jeg igen i morgen".*

I dette fængsel skrev John Bunyan “Pilgrimsvandringen”. 

For mange vil 12 år i fængsel opfattes som spildte år. Men denne allegori, der er en af verdenshistoriens mest betydningsfulde værker og oversat til mere end 200 sprog, kunne med dens gribende beskrivelse af kristnes trængsler på vandringen mod den himmelske stad næppe have opnået sin magtfulde virkning, hvis den ikke samtidig var Bunyans egen åndelige selvbiografi. Det står læserne gennem alle tider klart, at sammenlignet med at få sin sjæl frelst, er alt andet underordnet.

Derfor bliver vi ikke modløse, for selv om vort ydre menneske går til grunde, fornyes dog vort indre menneske dag for dag. For vore lette trængsler her i tiden bringer os i overmål en evig vægt af herlighed, for vi ser ikke på det synlige, men på det usynlige; det synlige varer jo kun en tid, det usynlige evigt.  (2. Kor. 4, 16-18).

* Se Aage Falk Hansens forord til Pilgrimsvandringen, J. Fritmodts Forlag 1967.

Christian Petersen er chefkonsulent i Efterskoleforeningen og bestyrelsesmedlem i Missionsfonden