Syria

Emergency aid and development projects

Indbyggere i Aleppo er taknemmelige for nødhjælpen

En lokal pastor i Syrien, som vi samarbejder med, blev for nylig stoppet på gaden af en ældre, muslimsk kvinde. Hun sagde til ham: "Jeg håber, at der vil være flere kirker i vores by, når krigen er ovre, for de kristne gør vores by bedre. Moskéerne er fuldstændig ligeglade".

By Samuel

Share article

Billede øverst: En kirke i Aleppo omdannet til nødhjælpscenter, som er med til at skabe håb om en positiv fremtid for Syrien. 

Præsten velsignede hende og sagde, at han var taknemmelig for hendes ord. Hun tilføjede: “Fortæl alle jeres kristne bidragydere, at vi er så taknemmelige for al jeres støtte, og at I også hjælper os muslimer, selvom vi ikke altid behandler jer pænt”. Dette er store ord, og viser, at det giver de syriske kristne anseelse, når de ikke kun hjælper kristne, men også andre grupper i nød.

Billede: Midt i krigens ødelæggelse oplever mange indbyggere kirken som et fredens hus. 

Et af delmålene med nødhjælpsprojektet i Irak og Syrien er, at de kristne gennem deres velgørende arbejde får en platform i Mellemøsten, ved at de øvrige indbyggere på en meget håndgribelig måde kan se deres positive bidrag til samfundet. Det kan medvirke til, at den kristne kirke ikke udslettes, som de islamiske grupper ønsker, men kan trives og vokse i Mellemøsten. I Syrien er omkring 40 % af modtagerne af nødhjælp kristne, mens 60 % har en anden baggrund.

“Jeg håber, at der vil være flere kirker i vores by, når krigen er ovre, for de kristne gør vores by bedre” Muslimsk kvinde til kristen præst 

Kirken skaber forsoning

En anden af vores partnere, pastor Rassan fra Aleppo, blev bedt af myndighederne om at hjælpe med forsoningsprocessen. Han blev endda bedt om at stå i spidsen for arbejdet med at forsone og bringe de forskellige splittede trossamfund og andre grupper i den krigshærgede by sammen igen og skabe en normal hverdag.

Pastor Rassan oplever, at mange mennesker kommer til hans kirke – ikke blot fordi de ved, at man kan få hjælp her, men også fordi de føler, at der her er omsorg for dem uanset deres baggrund eller etniske tilhørsforhold. Adskillige voksne og børn er kommet til tro på Kristus, og der er blevet oprettet nye grupper, som mødes regelmæssigt til bøn, undervisning og discipelskab.

Billede: Børn fra landsby i Aleppoprovinsen 

Han fortalte os for blot et par dage siden, at de internt fordrevne familier og beboere i de stærkt skadede huse i byen er meget taknemmelige for, at de kan modtage hjælp her i kirken, og at deres børn får støtte til at fortsætte deres skolegang og uddannelser. Kirken bliver set som et fredens sted midt i krigens helvede, og de kristne nødhjælpshold, som tager ud for at uddele hjælp blandt dem, der har de største behov i byen, bliver set som livreddende engle.

“Kirken bliver set som et fredens sted midt i krigens helvede, og de kristne nødhjælpshold, som tager ud for at uddele hjælp blandt dem, der har de største behov i byen, bliver set som livreddende engle” Præst Rassan i Aleppo 

Pastor Rassan fortæller: “Mange indbyggere i Aleppo og modtagere af den nødhjælp, I giver, har udtrykt deres taknemmelighed over for os. I kan ikke forestille jer, hvor meget det hjælper os med at overleve i denne by, og hvor meget håb og forsoning det skaber på tværs af kulturelle og etniske barrierer. Det er derfor, myndighederne bad mig spille en hovedrolle i arbejdet med forsoning – hvor vi bringer fjender sammen igen – forhåbentlig ikke blot i de vestlige dele af Aleppo, men i hele byen. Tusind tak for jeres hjælp, og bliv ved med at bede for os”.

Det koster i gennemsnit ca. 150 kr. at sikre, at en flygtningefamilie har vand, mad, køkkenudstyr, hygiejneartikler, tøj og medicin i en uge.

Support Syria: Emergency aid for Christians and other displaced people