Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Andhra Pradesh: Indiens arnested for anti-kristen vold

Andhra Pradesh: Indiens arnested for anti-kristen vold

Kirkeledere i Indien er bekymrede over en dramatisk stigning i angreb på kristne i staten Andhra Pradesh, hvor der i løbet af få uger har været et mord på en pastor, angreb på andre kristne og ødelæggelse af flere kirker.

All India Christian Council dokumenterede 72 tilfælde af anti-kristen vold og fjendtlighed i Andhra Pradesh i 2013, næsten en fordobling i forhold til de 39 tilfælde i 2012. I dag har staten, som har Indiens femtestørste indbyggertal, den højeste forekomst af anti-kristne hændelser, fortæller All India Christian Council.

”Springet fra 39 tilfælde i 2012 til 72 i 2013 er meget bekymrende. Årsagen til denne stigning i volden mod kristne mindretal er en kulmination af alle det højreorienterede politiske partis bestræbelser på at påvirke den samfundsmæssige dagsorden op til det kommende valg i 2014”, fortæller Moses Vattipalli, der bl.a. har fungeret som projektkoordinator for All India Christian Council i Dansk Europamissions indsats efter de store kristenforfølgelser i delstaten Orissa i 2008.

Indiens ”samfundsmæssige dagsorden” stammer fra det nationalistiske parti Bharatiya Janata Partys fremhævelse af ”en klar vision for Indiens civilisationsmæssige bevidsthed”, som de siger ”har rod i det indiske/hinduistiske verdensbillede”. Ifølge det verdensbillede, siger partiet, ”har stort set alle religioner som praktiseres i forskellige dele af verden, eksisteret fredeligt side om side i Indien og vil fortsat gøre det”.

Virkeligheden er noget anderledes. BJP er regeringsparti i tre af de fem indiske stater som har love der forbyder tvungen konversion – love der ofte misbruges til at lukke kirker eller true kristne som taler om deres tro. Partiet har foreslået strengere straffe i en af disse stater, Madhya Pradesh, som er den næststørste stat i Indien.

Narendra Modi, førsteminister i Gujarat, endnu en stat der regeres af BJP og har anti-konversionslove, er ”skoleeksemplet på hvordan man i Indien har fejlet i at straffe de voldelige”, skriver Katrina Lantos Swett, viceformand for Den Amerikanske Kommission for International Religionsfrihed i en klumme i november sammen med kommissionær Mary Ann Glendon.

I den tid hvor Karnataka har været regeret af BJP, har staten haft Indiens højeste antal angreb mod kristne fra 2010 til 2012. I starten af 2013 tog partiet Indian National Congress Party over. Antallet af angreb faldt fra 50 i 2012 til 28 i 2013, ifølge Global Council of Indian Christians.

BJP har blot to ud af 294 mandater i statsforsamlingen i Andhra Pradesh, men de har øget deres indflydelse rundt om i Indien, herunder har de haft fremgang i to statsforsamlinger efter valgene i december. Der er valg til det nationale parlament i maj, og Narendra Modi er BJP’s premierministerkandidat.

Imens fortsætter presset på de kristne

Den 28. december, i byen Narketpally i Nalgonda distriktet i Andhra Pradesh, åbnede Suverthamma Moses døren da der blev banket på den sent om aftenen. Hun blev slået i hovedet med en jernstang og derefter stukket med en kniv.  Da hendes mand, Nama Moses, der er baptistpræst, løb derhen, blev han dolket adskillige gange. ”Angrebet tog mindre end 10 minutter mens tre ekstremister stod ude foran huset. Senere kom naboerne til hjælp og fik dem i hast bragt til Kameneni Hospitalet”, fortæller Franklin Sudharkar, generalsekretær for All India Christian Council.

Moses og hans kone overlevede angrebet. Sudharkar fortæller at Hindu Vahini, en nationalistisk ungdomsorganisation der mistænkes for at stå bag angrebet den 28. december, har såret mindst seks præster alvorligt i Andhra Pradesh.

Den 10. januar i byen Vakirabad bankede bevæbnede Hindu Vahini-medlemmer på døren hos pastor O. Sanjeevi fra Hebron Kirken. Da hans kone åbnede døren, slog de hende med en jernstang. Angrebsmændene dolkede pastoren otte gange. Han døde tre dage senere og efterlod sig sin kone og fire børn.

”Omkring 250 kirkemedlemmer som han havde taget sig af, følte sig rådvilde og led stort afsavn på grund af hændelsen”, fortæller en kirkeleder fra området, pastor Madhusudan Das fra Det Evangeliske Fællesskab i Indien.

Nytårsaften satte ekstremister i byen Rajamundry ild til et troscenter drevet af en kirke ved navn Dr. John Wesley of Young Holy Team, efter at kirkemedlemmerne havde afholdt en aftengudstjeneste.

Om morgenen den 2. februar, en søndag, blev Bethel Gospel Kirken i Hyderabad-distriktet, hvor hovedstaden i Andhra Pradesh ligger, brændt ned til grunden.

Kilde: World Watch Monitor